Confidenţialitate

Povești ale românilor plecați din țară

Un popor care nu își mai vede viitorul între granițele țării sale. O țară din care tot mai mulți pleacă sau vor să plece și în care puțini vor să vină.

Pierdem forta muncă, pierdem energii creative, ne pierdem curajul de a trăi împreună.

România în anul centenarului – o țară care dispare. Om cu om, milion de oameni cu milion de oameni.

Fenomenul migrației a început imediat după revoluție. Plecările au luat avânt însă după aderarea României la Uniunea Europenea, la 1 ianuarie 2007.

Vă spunem poveștile a doi români care au ales să părăsească țara, pentru un trai mai bun.

Simona Zaharie avea 19 ani când a părăsit România. Se întâmpla cu doi ani înainte de sfârșitul regimului comunist, iar decizia plecării a fost luată de familie.

După o escală de 2 ani la Roma, acum trăiește în Germania, are familie și lucrează ca translator.

Tinerețea este un atu când hotărăști să pleci din țara natală.

„O doză de inconștiență așa, de naivitate pentru că nu vezi toate greutățile, vezi numai partea frumoasă, ceea ce e bine de fapt, e sănătos să gândești pozitiv. Ai senzația că te mai naști o dată în alt loc și nu îți e nimic cunoscut. Chiar o iei de la zero.” povestește Simona.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Simona spune că e la curent cu ceea ce se întâmplă acum în România și nu exclude posibilitatea de a reveni în țară.

„În acest haos politic și legislativ care se întâmplă este foarte trist. E cumva o dezamăgire că parcă nu am învățat nimic din trecut, tot ne învârtim așa în cerc. Mai ales comparând și văzând cum funcționează alte guverne, cum se face politica internă în alte țări, lucru care se întâmplă în România inadmisibile, absolut de neacceptat.” mai spune Simona.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Tot în Germania a plecat și Iulian Trandafir. El a hotărât să facă pasul anul trecut, nu pentru că o ducea rău, ci pentru că nu a mai suportat lipsa bunului simț întâlnită la tot pasul.

„Cam asta nu mai suportam eu. Tupeul ăsta și nesimțirea oamenilor de a se considera mult mai importanți și de a nu se gândi niciun moment la cei din jur. Iar chestia asta se întâmplă întâmplă peste tot, în viața de zi cu zi, pe oriunde te-ai duce. Culmea este că în țară o duceam, hai să zic nu mult mai bine, dar o duceam mai bine decât aici. Eram inginer electronist automatică, în țară aveam oarecum propria mea afacere, aici din punct de vedere profesional, pot să spun că sunt total nemulțumit în momentul ăsta pentru că am ajuns din nou angajat și trebuie să fac ce spune șeful. Tot în domeniul ăsta, job-ul este destul de ok, dar mi-ar plăcea să fac chestia asta pentru mine și nu pentru altcineva.” spune Iulian Trandafir.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Datele Organizației Națiunilor Unite arată că România se numără între primele zece ţări din Europa de Est unde populaţia va scădea cel mai mult până în anul 2050.

Potrivit ONU, în perioada 2017 – 2050, populaţia României va scădea cu 17 procente.