Spaghetele sunt paste lungi, subțiri și cilindrice preparate din griș sau făină și apă. Spaghetele uscate italiene sunt făcute din griș de grâu dur, dar în afara Italiei, spaghetele pot fi făcute din alte tipuri de făină.
Spaghetele tradiționale au o lungime de 50 cm, dar în timpul celei de-a doua jumătăți a secolului XX, au câștigat popularitate spaghetele mai scurte de 25-30 cm.
Cuvântul ”spaghete” provine de la cuvântul italian ”spaghetti”, care este pluralul cuvântului ”spaghetto” ce reprezintă diminutivul cuvântului ”spago” ce înseamnă ”fir subțire”.
O legendă timpurie spune că Marco Polo este cel ce a inventat spaghetele, introducându-le pe teritoriul italian după o călătorie de explorare în Orient, în a doua jumătate a secolului al XIII-lea.
Chinezii nu sunt de acord cu această legendă, deoarece într-un mormânt etrusc ce datează din anii 3000 î.Hr., s-au găsit urme de un fel de mâncare asemănător cu spaghetele.
Mitologia greacă relatează despre invenția unei mașinării ce realiza șnururi de aluat. Acest aparat a fost inventat de zeul Vulcan, iar acele șnururi de aluat sunt considerate ca fiind primele spaghete inventate.
O variantă în istoria spaghetelor relatează că primele forme de fire lungi și subțiri de aluat au fost realizate în Regatul Siciliei în jurul secolului al XII-lea. Popularitatea pastelor s-a extins în întreaga Italie după deschiderea fabricilor de paste în secolul al XIX-lea, astfel începând producția în masă a pastelor pentru piața italiană.
O emblemă a bucătăriei italiene sunt spaghetele servite cu sos de tomate cu diferite ierburi (în special oregano și busuioc), ulei de măsline, carne sau legume. Alte tipuri de spaghete sunt cele Bolognese, Alfredo și Carbonara. De obicei se rade peste spaghete cașcaval sau parmezam, iar uneori se adaugă chili.
Un record interesant a fost realizat în martie 2010, când restaurantul ”Buca di Beppo” din Garden Grove, California, a umplut o piscină cu 6.251 kg de spaghete. Această realizare este considerată ca fiind recordul mondial pentru cea mai mare porție de spaghete.