Pompiliu Nistor, medic înrolat în Armata Austro-Ungară, erou în luptele din Galiția, căzut prizonier la ruși, unul din fondatorii Corpului de Voluntari Ardeleni din Rusia, a fost unul dintre autorii manifestului din lagărul de la Darnița, iar un an mai târziu, în 1918, a fost implicat în organizarea Marii Uniri.
Pompiliu Nistor s-a născut la 16 octombrie 1883 în satul Araci, din comuna Vâlcele, în județul Covasna.
Școala și liceul le-a făcut în Șcheii Brașovului la Gimnaziul român Greco-Ortodox, după care a urmat cursurile Facultății de Medicină din Budapesta, pe care a absolvit-o în 1908.
Ca majoritatea tinerilor românii din Austro-Ungaria, a fost înrolat cu gradul de locotenent în Armata Austro-Ungară în 1914 și trimis pe frontul din Galiția, unde a căzut prizonier la ruși în anul următor.
Ca prizonier, Pompiliu Nistor a optat să se pună în slujba răniților din lagăre și a îndeplinit funcția de medic în diverse lagăre de prizonieri din Siberia.
În decembrie 1916, doctorul Nistor a ajuns ca medic voluntar în lagărul de la Darnița. Aici află de evenimentele revoluționare din Rusia anului 1917 și se implică în organizarea Corpului de Voluntari Români din Rusia.
Ca militant activ pentru unirea tuturor românilor, Pompiliu Nistor a fost inițiatorul Manifestului de la Darnița, contribuind și la redactarea acestui document care poate fi considerat un fel de prima rezoluție a Unirii, întocmită de militarii ardeleni.
În 1917, doctorul Nistor activează în Serviciul Sanitar al Armatei Române, fiind numit medic al Regimentului I „Turda” al Corpului Voluntarilor Români.
Din motive de sănătate a fost demobilizat la 1 mai 1918 și s-a dedicat promovării ideii de Unire a tuturor românilor.
În condițiile revoluției naționale din Austro-Ungaria și a formării Gărzilor Naționale în Transilvania, Pompiliu Nistor este ales în delegația brașovenilor la Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia.
Pentru meritele sale a fost cooptat în Marele Sfat Național Român, în ședința acestuia ținută la 30 iulie 1919, la Sibiu, un fel de Parlament al Transilvaniei care a condus această provincie până când autoritățile din Vechiul Regat au preluat toate prerogativele puterii de stat în Transilvania.
În perioada interbelică, Pompiliu Nistor și-a reluat postul de medic la Zărnești, iar din anul 1930 s-a mutat la Brașov ca medic-șef al județului Brașov.
În plan cultural, doctorul Nistor a condus filiala ASTREI din Zărnești, în cadrul căreia a ținut conferințe și a organizat șezători populare.