Confidenţialitate

Povestea lui Ionuț Butoi, militarul care a câștigat la Jocurile Invictus medalia de argint la tir cu arcul, individual

În urmă cu doar câteva ore, la Toronto, Ionuț Butoi a câștigat medalia de argint la tir cu arcul, individual. Și o medalie de aur a mai câștigat România la această probă, o performanță notabilă pentru țara noastră, aflată la prima participare la Jocurile Olimpice Invictus, destinate militarilor răniți în teatrele de operații.

Echipa de tir cu arcul a câștigat medalia de aur la Jocurile Invictus din Canada. Plutonierul Ionuț Butoi, colonelul Augustin Pegulescu și colonelul (în retragere) Dorin Petruț au devansat SUA în finala mare.

Plutonierul Ionuț Butoi a fost rănit extrem de grav în anul 2008, în Afganistan. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, militarul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Și-a fracturat coloana, a rămas paralizat de la brâu în jos, a făcut diabet pe fondul stresului uriaș.

În ciuda faptului că se află în scaun cu rotile, Ionuț Butoi este unul dintre membrii lotului care i-a presat pe reprezentanții Armatei încă de la începutul pregătirilor să cumpere echipament bun la timp și să asigure finanțare pentru partiparea la cât mai multe competiții înainte de a merge în Canada.

”Eu și acasă, dacă nu fac antrenament, presupun că trag cu arcul. Soția chiar îmi spune: ce faci, tragi cu arcul? (…) Sportul întotdeauna va face bine. Indiferent de ce sport.
(…) Sunt solicitări într-adevăr, apar dureri de umeri, de coate, de brațe, dar am învățat să trec peste, mai dai cu o cremă…merge, înainte. Îmi place foarte mult acest sport, îl fac de plăcere, de aceea sunt susținut de familie. Încet, încet, a devenit o rutină, să fac două antrenamente pe zi e ceva normal”, a mărturisit Ionuț Butoi într-un interviu în exclusivitate acordat Ancăi Grădinaru, care a putut fi ascultat la Lumea Europa FM.

Înainte să fie rănit în Afagnistan, plutonierul, pasionat de forbal, devenise un arbitru bun, îmbinând cariera militară cu această pasiune.

”Am fost arbitru, bine, de categoria a doua, urma să promovez după ce mă întorceam din Afganistan, pentru că devenisem destul de bun. (…)Ușor, ușor, urma să promovez pentru liga a treia. Dar așa a fost să fie, s-a întâmplat accidentul și nu s-a mai putut”, mărturisește Ionuț Butoi .

Bilanțul României la aceasta ediție a Jocurilor Invictus este de o medalie de aur, una de argint si doua de bronz (canotaj in sală și atletism).

La ediția din acest an, Prințul Harry și țara gazdă, Canada, au invitat 550 de militari din 17 țări, aliate sau partenere NATO pe diferite fronturi din lume.

România a fost acceptată grație eforturilor financiare și sacrificiilor umane făcute în ultimul deceniu, ca aliat NATO în Irak și Afganistan, mărturisește Excelența Sa, Kevin Hamilton, Ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

29 de militari români au murit în misiuni externe, iar aproape 170 au fost răniți. 19 copii au rămas orfani, iar 21 de militari au fost amputați.

România participă la Jocurile Invictus din Canada cu 15 militari.

DEDEMAN> Planuri de Bine pentru Sport