Confidenţialitate

„Povestea iubirii”, de Radu Mihăileanu, „între zgârie-norii din New York și memoria colectivă a Europei”

Primul lungmetraj în limba engleză al regizorului Radu Mihăileanu, “Povestea iubirii”, va avea premiera oficială pe 5 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), în Piața Unirii din Cluj-Napoca, iar pe 7 iunie este programată o proiecție cu acces gratuit în localitatea Dâncu, acolo unde s-au desfășurat o parte dintre filmări.

Radu Mihăileanu mărturisește că „structura narativă a filmului nu este lineară, este imaginea haosului istoriei, a efectelor sale asupra oamenilor. Călătorim fără încetare între prezent și trecutul care aduce lumină asupra prezentului, dezvăluind intimitatea și frumusețea profundă a personajelor noastre, destinele lor incredibile. Este un film profund european și totodată unul care se adresează publicului american. Vine dintr-un loc aflat undeva între zgârie-norii din New York și memoria colectivă a Europei.”

Publicația franceză La Croix spune că filmul este „luminos și bulversant”, în timp ce Première îl numește „o odă adusă dragostei”, iar Bulles de Culture „un film despre dragoste și despre Om”.

„Între exces și sinceritate, Mihăileanu lansează un apel vibrant la valorile de bază ale umanității.” (Les Fiches du Cinéma)

„Exercițiul regizoral este unul dificil, iar Radu Mihăileanu îi face față admirabil, chiar dacă întreaga sa mașinărie cinematografică este câteodată greu de manevrat.” (Paris Match)

„Punctele forte ale filmului sunt prestațiile actorilor, toate excelente, în special cea a lui Derek Jacobi, și cadrele elaborate semnate de Laurent Dailland, directorul de imagine.” (Positif)

„O frescă grandioasă și romantică desprinsă din istorie pentru a ne face să râdem și să plângem. Și să ne spunem că dragostea este întotdeauna speranță.” (Ouest France)

„După Concertul/ Le concert și Izvorul femeilor/ La source de femmes, Radu Mihăileanu realizează o frescă romanescă luminoasă, la fel de jucăușă pe cât de gravă, care îmbrățișează cu generozitate personaje, țări și epoci.” (La Croix)

„Filmul este rezultatul unei inspirații generoase, debordează de o vitalitate caldă, iar invitația sa de a celebra sufletele sincere și dragostea ce înfruntă timpul nu ne poate lăsa insensibili.” (Le Figaro)

În ceea ce privește recenziile în limba engleză, Screen Daily îl numește „un film tradițional, cu un subiect complex, centrat pe trăinicia iubirii, care, la finalul zilei, iese învingătoare”, iar The Hollywood Reporter spune că „filmul are câte ceva pentru fiecare, […] trădare și loialitate, promisiuni care nu pot fi încălcate, transmiterea memoriei de la o generație la alta, supraviețuire, prietenie și moarte.”

Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, “Povestea iubirii” urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-Al Doilea Război Mondial par să-i despartă pentru totdeauna.

Alături de Derek Jacobi și de Gemma Arterton, din distribuția filmului fac parte actorii Sophie Nélisse și Elliott Gould. Filmat parțial în România, “Povestea iubirii” are în distribuție și actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier și Ovidiu Cuncea.