31 de ani. Robert Butyka. Ultima dată când a ajuns în fața unui judecător a fost la începutul lunii martie.
Bărbatul e acuzat de înșelăciune după ce a vândut blilete false într-o vară, la un festival de muzică din Cluj.
Înainte de asta, el s-a mai intersectat cu diverși magistrați, tot în sălile de judecată și nu demult a mirosit și igrasia unui arest preventiv în Cluj, apoi la Gherla, pentru o cu totul altă infracțiune.
Tânărul Robert Butyka mai este cunoscut sub numele “Iceman“. I se spune așa încă din adolescență, atunci când a început să se joace de-a pirateria informatică. Atât de mult i-a plăcut, încât în 2010 Iceman a ajuns pe lista celor mai căutați hackeri din lume.
A vrut să dea o lovitură de imagine, spune el.
Și-a făcut o listă de mari corporații, instituții guvernamentale și fel și fel de siteuri, după care, scrolând cu mouse-ul, s-a oprit la Agenția Spațială Americană, NASA.
Și a apucat să le dea peste cap mai mulți sateliți meteorologici, făcându-le o pagubă de 500.000 de euro.
Le-a lăsat și un anunț americanilor. “Aveți vulnerabilități, eu vi le-am găsit. Aș vrea, dacă se poate, să mă angajați“.
Erau vremuri tulburi, avea nevoie de bani, fiindcă era sărac . Trăise în sărăcie toată viața, într-un bloc obișnuit, din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, și spera ca în acest fel să-și facă un rost în viață.
La școală nu i-a plăcut deloc și a schimbat câteva licee până în clasa a zecea, când a renunțat de tot.
Tot atunci s-a pus să guste din prafurile de pe piață: “Am avut o copilărie și adolescență grea. Anturajul face tot, de obicei. Eram și bătăuș, eram într-o gașcă din Mănăștur și ne băteam cu cei din Grigorescu. Ne întâlneam, ne cafteam, ieșea cu sânge. Eram copil, 14-15 ani, dar nu mi-a fost frică niciodată”, spune Iceman.
S-a mai lepădat de droguri, dar n-a putut renunța la hacking: “Îmi oferea senzații puternice, din motivul acesta am încercat să sparg site-uri importante. De furat, n-am furat niciodată, ăsta nu e hacking, e înșelătorie. Dar e foarte ușor, oamenii trebuie să fie foarte atenți.”
Când le-a spart serverele celor de la NASA și le-a dat mesaj că vrea să lucreze la ei, Iceman chiar credea că, într-o bună zi, cineva îi va bate la ușă și-l va salva de viața mizerabilă de-acasă.
Agenția americană n-a găsit nici o bunăvoință în mesajul lăsat de Iceman și i-a trimis acasă autoritățile.
“Nu m-am ascuns, nici n-am avut vreun moment intenția. Am spart 25 de servere, le-am blocat mailurile, am intrat în ceva bază de date de la un satelit meteorologic și altele. Le-am găsit vulnerabilități, le-am securizat apoi baza de date și le-am dat un mesaj în care le-am explicat cum am procedat. Nici un moment nu m-am gândit că o să mă caute FBI-ul și autoritățile din România. Eu căutam popularitate, am ales NASA pentru că era un nume important, atâta tot. În 2010 am făcut chestia asta și abia în 2011 am fost arestat. Într-o dimineață, pe la ora 6:00 au venit trei tipi la ușă, îmbrăcați în civili. Un al patrulea era jos, ca nu cumva să scap pe undeva, să sar. Au fost băieți buni ăștia. Mama le-a deschis, eu dormeam. Au venit la mine și mi-au zis: știi ce-ai făcut, nu? Eu le-am spus să mă mai lase 15 minute să dorm. M-au lăsat. M-au așteptat să mă îmbrac și m-au dus în arest. Mi-au luat de mâncare, mi-au luat și țigări, au fost politicoși.”
A stat atunci în arest preventiv, a ajuns și la penitenciarul din Gherla pentru o scurtă perioadă, dar a fost eliberat sub control judiciar. Judecătorii i-au mai dat o șansă.
Iceman și-a căutat un loc al său, dar niciodată nu l-a mai găsit. Încercări de angajare peste încercări, dar dosarul penal are greutatea unei ghiulele prinsă ca un șnur de picior. Cine s-ar lega de un angajat căutat pentru piraterie informatică? Unul care a reușit să pătrundă în servere de nepătruns?
S-a învârtit Iceman de colo-colo, dar n-a găsit nici o ușă deschisă. Apoi, într-o vară, spun procurorii, s-a pus și a falsificat bilete la un festival din Cluj și le-a vândut. Ca într-o comedie proastă, Iceman a reușit să vândă tichete false chiar unui procuror. Cât noroc să ai?!
Pe 8 martie a fost condamnat la 7 ani de detenție cu executare, 4 pentru înșelăciune și încă 3 din vechea pedeapsă cu suspendare, pentru hacking.
Butyka nu schițează nici un gest. Poate pentru că mai are încă o cale de apărare, la Curtea de Apel.
Sau poate că nu-l mai interesează .
Un reportaj de Cătălin Suciu, corespondetul Europa FM, la Cluj