reportaj de Liliana Nicolae
Povestea “celui mai iubit dintre pământeni” – personajul lui Marin Preda din carte, si apoi din film, e trasă la indigo cu cea a celui care l-a inspirit pe Marin Preda.
Puțină lume știe că “cel mai iubit dintre pământeni” – personajul lui Marin Preda – chiar a existat în realitate. Povestea personajului din carte, si apoi din film, e trasă la indigo cu cea a celui care l-a inspirit pe Marin Preda.
Diferă doar numele: în realitate – Ion Desideriu Sârbu, în roman – Victor Petrini. Petrini vine, însă, de la Petrila, locul în care s-a născut scriitorul și filosoful I.D. Sârbu. Ca si personajul lui Preda, după 7 ani de închisoare, acesta a ajuns la munca de jos. Sârbu – în mină, Petrini – la deratizare.
Marin Preda s-a inspirat din biografia lui I.D. Sîrbu pentru personajul Victor Petrini din “Cel mai iubit dintre pământeni”.
Fost comunist în ilegalitate, soldat în cel de-Al Doilea Război Mondial, când, căzut prizoner, a reuşit să fugă traversând 2.000 de kilometri de Uniune Sovietică pe jos, Ion Desideriu Sârbu, ucenic al lui Lucian Blaga, a ajuns şi cel mai tânăr asistent universitar. După 7 ani de puşcărie, a revenit în Petrila, unde a devenit, de data aceasta, cel mai vârstnic miner. După cum se arată în volumul “Zidul de sticlă. Ion Desideriu Sârbuîn arhivele Securităţii”: “De la vârsta de 38 de ani, în 1957, până la cea de 70 de ani, în 1989, când a murit, Securitatea l-a urmărit neîncetat pe Ion D. Sîrbu. Timp de 32 de ani, atletul mizeriei care a fost Ion Desideriu Sârbu, după definiţia lui Lucian Blaga, a parcurs culoarele anchetelor, puşcăriilor, supravegherii, suspiciunii, ostilităţii făţişe, presiunilor, interdicţiilor, marginalizării”.
[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/povestea-celui-mai-iubit-dintre-pamanteni”]