Confidenţialitate

Povestea casei Elisabetei Rizea din Nucşoara şi cum poate deveni ea casă memorială – AUDIO şi FOTO

O casă mică, cu pridvor, făcută din paiantă și cu flori albastre pictate ca un brâu, deasupra ferestrelor care dau spre stradă.

Așa arată casa Elisabetei Rizea, din satul Nucșoara, județul Argeș. Este o casă plină de istorie.

Regele Mihai a poposit de două ori aici. La fel, președinți, istorici, profesori și mulți elevi care au venit să afle de la fața locului povestea femeii mici, dar aprige, care a ținut piept Securității și comuniștilor, care a făcut închisoare și a îndurat chinuri greu de închipuit pentru că a refuzat să spună unde se ascundea soțul ei și alți partizani, luptători anticomuniști.

La Nucșoara a existat cea mai puternică și îndelungată mișcare anticomunistă din România. Aproape 10 ani au supraviețuit partizanii în munții Mușcelului.

Elisabeta Rizea este un simbol al luptei împotriva regimului comunist. Despre bătăile crunte, până la leșin, pe care le-a îndurat în arest, despre rezistența ei şi a partizanilor din munţi s-a aflat odată cu Memorialul Durerii – serialul început în 1991 de Televiziunea Națională.

Srănepotul Elisabetei Rizea, Bogdan Vârvoreanu, încearcă, la 16 ani de la moartea străbunicii sale,  să împlinească o dorință a Elisabetei Rizea: aceea de a duce  mai departe povestea rezistenței anticomuniste de la Nucșoara.

Așa că a înființat o asociație care poartă numele femeii viteze din Nucșoara și a început proiectul Casa Elisabetei Rizea. Adică, prescurtat: C.E.R.

Scopul este acela de a salva casa de la prăbușire, de a o transforma în casă memorială, iar în jurul ei să se poată organiza tot felul de activități care – așa cum își dorea Elisabeta Rizea – să ducă mai departe povestea Haiducilor din Muscel.

Un reportaj de Liliana Nicolae:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe site-ul proiectului  puteţi afla mai multe, inclusiv cum puteţi da o mână de ajutor.

 class=

 class=

 class=

 class=

 class=

class=

 class=

 class=

class=

 class=

class=

 class=

 class=

 class=

 class=

 class=

 class=

 class=