Emoţionanta operaţiune de salvare a fotbaliştilor juniori rămaşi blocaţi într-o peşteră inundată din Thailanda a ţinut cu sufletul la gură numeroşi telespectatori din toată lumea, iar povestea lor ar putea fi transpusă cinematografic într-un film realizat la Hollywood, informează Reuters.
Scafandrii i-au eliberat marţi pe ultimii patru dintre cei doisprezece băieţi şi pe tânărul lor antrenor la finalul unei misiuni care a acaparat atenţia publică timp de peste două săptămâni.
Povestea aduce aminte de operaţiunea de salvare din 2010 a celor 33 de mineri din Chile care au rămas blocaţi în subteran timp de 69 de zile, eveniment transpus pe peliculă în filmul ”The 33” (2015) cu Antonio Banderas în rolul principal.
La fel ca în cazul misiunii de salvare din Chile, drama din Thailanda înfăţişează curajul din viaţa reală în faţa unor circumstanţe îngrozitoare, după cum a declarat Mike Medavoy, producătorul ”The 33”, nominalizat la Oscar.
Este posibil ca această saga să fie transformată la un moment dat într-un film sau într-un serial de televiziune, a adăugat el.
”Este vorba despre triumful indivizilor şi al grupurilor de oameni în faţa tragediei”, a spus Medavoy. ”Este o poveste grozavă”, a adăugat el.
Producătorii din cadrul companiei Pure Flix, un studio din Statele Unite specializat în producţii cinematografice cu tematică creştină şi de familie se află la faţa locului şi îi intervievează deja pe membrii echipelor de salvatori pentru posibila realizare a unui film.
Cofondatorul Pure Flix, Michael Scott, care trăieşte o parte din an în Thailanda, a declarat că a devenit captivat de acest eveniment pe care l-a urmărit la ştiri în locuinţa sa din Bangkok. Soţia sa a crescut împreună cu fostul scafandru din marina thailandeză care a murit în timp ce lua parte la eforturile de salvare a celor rămaşi blocaţi în peştera inundată, precizează sursa citată.
Potrivit lui Scott, eforturile internaţionale de salvare vor contribui la creşterea interesului pentru realizarea unui film despre operaţiunea de salvare. ”Sunt thailandezi, occidentali, europeni, australieni… persoane din toată lumea care au ajutat la scoaterea copiilor”, a spus el. ”Cred că este un apel la nivel mondial care va inspira milioane de persoane de pe glob”, a adăugat el.
Operaţiunea de scoatere la lumină a băieţilor şi a antrenorului lor s-a transformat într-o luptă contra cronometru pe fondul prognozelor ce prevedeau ploi torenţiale ce ameninţau să contribuie la creşterea nivelului apei din tunelurile grotei, adăugând astfel un plus de suspans.
”Este o combinaţie de mult pericol şi mult eroism”, a declarat agenta literară Judi Farkas, reprezentanta autorului Antonio Mendez a cărui carte, ”Argo”, a inspirat filmul de Oscar cu Ben Affleck.
Însă, aducerea pe ecrane a dramei din Thailanda are în faţă numeroase obstacole. În primul rând, realizatorii trebuie să obţină acceptul de la familiile băieţilor, antrenorul acestora şi de la salvatorii pe care doresc să îi includă în producţie pentru a beneficia de declaraţiile lor la prima mână referitoare la cele întâmplate, notează Reuters. Copiii au vârste cuprinse între 11 şi 16 ani.
Apoi, reconstituirea operaţiunii de salvare ar putea fi costisitoare. ”The 33” a fost filmat în Columbia şi Chile, iar producţia a costat circa 24 de milioane de dolari. Un film despre salvarea din Thailanda ar putea fi realizat cu mai puţin de atât, consideră Medavoy, deoarece filmările în această ţară costă mai puţin.
Însă, producătorii vor avea de înfruntat o nouă provocare deoarece misiunea de salvare s-a desfăşurat în apele întunecate, un factor care nu s-a regăsit în operaţiunea din Chile. ”Apa şi scufundările vor fi costisitoare”, a spus Farkas. ”De fiecare dată când se filmează în apă costă mult”, a adăugat ea.
Este posibil să dureze câţiva ani până când un film inspirat de acest eveniment va ajunge în cinematografe, iar producătorii trebuie să decidă dacă interesul publicului va rămâne unul crescut odată ce întâmplarea nu va mai ţine titlurile principale, a subliniat Medavoy.
”The 33” a obţinut încasări de 24,9 milioane de dolari în urma difuzării în cinematografe la nivel mondial, conform Box Office Mojo, puţin peste bugetul alocat producţiei.
Operaţiunea de salvare din Thailanda poate atrage, de asemenea, interesul reţelelor de televiziune, care pot înlesni calea poveştii către ecrane.
Rămâne deocamdată incertă identitatea eroilor care ar apărea în film sau în versiunea pentru televiziune, menţionează Reuters. ”În mod cert, copiii sunt în centrul acestei poveşti”, a spus Farkas. ”Nu cunoaştem încă cine a condus eforturile de salvare. Nu avem suficiente detalii cu privire la cele întâmplate pentru a putea şti din punctul de vedere al cărei persoane va fi relatată povestea”, a adăugat ea.
Între timp, programele de ştiri hrănesc apetitul publicului pentru acest eveniment. Marţi, reţeaua de televiziune americană ABC a difuzat o ediţie specială a ”20/20” centrată pe misiunea de salvare, iar Discovery Channel a anunţat că va difuza vineri un documentar de o oră despre cele întâmplate în Thailanda.
Salvatorii au reuşit marţi să-i evacueze pe ultimii din cei 13 membri ai unei echipe de fotbal de juniori care au petrecut două săptămâni în subteran, blocaţi în peştera inundată din Thailanda. Echipa de fotbal, botezată “Mistreţii”, s-a reunit în final la suprafaţă, după o lungă aşteptare care a ţinut cu sufletul la gură Thailanda şi media internaţionale, care au trimis sute de reporteri pentru a acoperi povestea.
Operaţiunea de salvare a durat trei zile, copiii fiind evacuaţi fiecare de către doi scafandri profesionişti, pe un traseu foarte dificil, care presupune pasaje lungi de scufundări. Timp de mai multe zile, salvatorii au amânat lansarea operaţiunii, preferând să-i trimită pe scafandri în interior să aibă grijă de copii, timp în care au încercat să reducă nivelul apei. Copiii salvaţi şi ulterior spitalizaţi, sunt “în stare bună”, după cum a declarat Jesada Chokedamrongsuk, responsabil din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice.