Confidenţialitate

Protest al angajaților STB: Multe vehicule au rămas, joi dimineață, în depouri. Conducerea societății amenință greviștii cu tribunalul

Multe dintre mijloacele de transport în comun de suprafață nu circulă, joi dimineață, în București.

Miercuri, câteva sute de angajați din Societatea de Transport Bucureşti au protestat în faţa sediului instituţiei, cerând demisia directorului general.

Sub amenințarea unei greve generale, sindicaliștii cer un nou contract colectiv de muncă, care să asigure şi o creştere minimă de salarii, raportat la rata inflaţiei.

De cealaltă parte, directorul general al STB, Adrian Criţ, a spus că negocierile pot începe după ce consilierii locali vor aproba bugetul societății.

STB a anunțat, în această dimineață, că se va adresa tribunalul.

“Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze. Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană.Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport”, a transmis STB într-un comunicat.

“Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri”, a afirmat miercuri preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.