Confidenţialitate

Posibil cod roşu de caniculă, în Oltenia şi Muntenia. Temperaturile ar putea ajunge la 43 de grade

Vineri am putea avea cod roşu de caniculă, în Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile vor ajunge până la 43 de grade Celsius.
Elena Mateescu, director general al Adminstratiei Nationale de Meteorologie, a făcut acest anunț în cadrul Comandamentului pentru combaterea efectelor caniculei de la Ministerul Afacerilor Interne.

S-ar putea înregistra – deci- cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că în mod obişnuit în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele sunt situate la 35-37 de grade, a subliniat Elena Mateescu.
De joi până sâmbătă rămâne valabil codul portocaliu de caniculă în partea sudică a ţării, însă sâmbătă şi duminică vremea se va răci în cea mai mare parte a ţării (cu excepţia zonei de sud), temperaturile nu vor mai depăşi 22-27 de grade, vor fi ploi torenţiale, vijelii şi căderi de grindină.

În perioada caniculei, 840 de ambulanţe, 270 de autospeciale SMURD şi nouă aeronave sunt pregătite să intervină în caz de urgenţă, la nivel național, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
Echipajele ar putea fi suplimentate dacă este nevoie.
În aceste zile în care temperaturile se vor apropia de 40 de grade, Ministerul Sănătății recomandă populației să evite expunerea la soare între 11.00 şi 13.00, să bea 2 litri de lichide zilnic şi să evite consumul alimentelor uşor perisabile şi al băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr.
Ar trebui băut cîte un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute.
O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă iar printre fructele si legumele care pot fi consumate în această perioadă se numără prunele, pepenii galbeni și roşii, castraveţii și roşiile, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
Dacă este absolut necesar să ieșim din casă la orele amiezii trebui să folosim pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale și în culori deschise. Totodată, Ministerul Sănătății recomandă o grijă sporită faţă de copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi și evitarea activităţilor care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit).
Ministrul de interne a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să monitorizeze efectele temperaturilor ridicate şi stocurile de medicamente, să verifice stocurile de apă la nivelul unităţilor spitaliceşti şi să se asigure că există posibilitatea amplasării unor puncte de prim ajutor şi de distribuire a apei.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să intervină în cazul unor situaţii majore –precum incendiile de vegetație – care pot fi provocate de caniculă.