Un nou atac al Rusiei în regiunea Odesa. După ce în weekend, bombardamentele au provocat 2 morți, 22 de răniți și au distrus mai multe clădiri, inclusiv catedrala din centrul Odesei, dronele au vizat de data acesta zona portuară, dar și porturi situate pe Dunăre. Exploziile au fost zărite și din România de marinari.
Mai multe drone care transportau rachete au atacat porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene, iar marinarii români au filmat momentul atacurilor.
„Ia uite-o. Ia uite-o cum cade… direct pe port… jos”, spune unul dintre marinari.
În imagini se observă atât dronele, cât și explozii în zona porturilor. 4 ore a durat atacul, potrivit autorităților ucrainene, care susțin că mai mulți muncitori aflați în port au fost răniți, un depozit de cereale și mai multe macarale au fost distruse și rezervoare de stocare a altor mărfuri au fost avariate. Majoritatea dronelor au fost însă distruse de sistemul de apărare antiaeriană din Ucraina.
Rusia își îndreaptă acum atacurile către porturi de la Dunăre, considerate căi alternative pentru transportul de cereale
Asta după ce acordul privind exporturilor cerealelor prin Marea Neagră a expirat. Atacurile vin la scurt timp după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică, rachetele au vizat centrul istoric al Odesei. Numeroase clădiri au fost avariate, inclusiv catedrala istorică din centrul orașului, aflată pe lista UNESCO.
Președintele Volodmir Zelenski a avertizat că actele de terorism nu vor rămâne nepedepsite.
Din păcate, s-au înregistrat și victime, 2 morți și 22 de răniți, inclusiv 4 copii.
Ucraina, pe de altă parte, a revendicat atacul cu drone asupra Moscovei și peninsulei Crimeea, anexată ilegal de ruși în 2014. Ministrul Transformării Digitale din Ucraina, Mihailo Fedorov, a spus că sistemele de apărare antiaeriană rusești sunt din ce în ce mai puțin capabile să protejeze și a avertizat că astfel de atacuri vor mai fi în viitor.
Un depozit de muniții și două clădiri nerezidențiale au fost țintele dronelor ucrainene.
Reacția președintelui României: „Risc semnificativ pentru securitatea Mării Negre”
„Condamn vehement atacul recent al Rusiei asupra infrastructurii civile a Ucrainei de pe Dunăre, situată foarte aproape de România. Această escaladare recentă reprezintă un risc semnificativ pentru securitatea Mării Negre. De asemenea, acest atac afectează și viitoarele transporturi de cereale ucrainene, precum și securitatea alimentară globală”, a transmis Klaus Iohannis.
I strongly condemn the recent Russian attacks against the Ukrainian🇺🇦 civilian infrastructure on #Danube, very close to Romania🇷🇴. This recent escalation pose serious risks to the security in the #BlackSea. It also affects further UA grain transit & thus the global food security.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 24, 2023
Reacția premierului României: „Încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale”
„Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.
Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane.
Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”, a spus Marcel Ciolacu.
Sursa foto: Captură foto / Video Facebook / Roata Florin
Sursa video: Facebook / Roata Florin