Confidenţialitate

Populația României este în scădere, arată datele obținute în urma recenzării populației. INS explică motivele | AUDIO

Primele date ale recensământului arată că populația României este în scădere. Aproape 19 milioane de români trăiesc în țara noastră, cu 1 milion mai puțin decât la recensământul din 2011. De data aceasta, nu migrația către alte țări ar fi de vină, spun reprezentanții Institutului Național de Statistică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

18,15 milioane de persoane sunt înregistrate în România în urma recensământului, iar la acestea se vor adăuga și cele care nu s-au recenzat, dar care figurează în bazele de date ale autorităților – a spus la Europa FM, Cătălin Raiu, director de comunicare al INS.

România a pierdut 1 milion de locuitori în 11 ani

„Între aceste 18,15 milioane vom avea alte câteva sute de mii, ușor sub estimarea de 19,023 sau ușor peste. Cel mai probabil, ușor sub”, a spus Cătălin Raiu, director de comunicare al INS la Europa FM.

Cătălin Raiu, director de comunicare INS: „Cauza este sporul natural negativ”

Din 2011 și până acum, România a pierdut peste 1 milion de locuitori.

„Cauza principală nu mai este migrația, ci este sporul natural negativ”, a adăugat Cătălin Raiu.

Cătălin Raiu, director de comunicare INS: „Există acest trend ca oamenii să se mute din orașele mari către sate sau locuințe situate în zone din vecinătatea orașelor mari”

Mulți orășeni s-au mutat la sate, mai spune Cătălin Raiu de la INS.

„Există acest trend ca oamenii să se mute din orașele mari către sate sau către locuințe din zone mai rurale din vecinătatea orașelor mari. În plus, sunt foarte multe persoane care lucrează într-un oraș și locuiesc în alt oraș. De exemplu, fac naveta din ploiești în București zilnic, împreună cu copiii care sunt înscriși la școli în București sau din Giurgiu sau din alte orașe aflate în apropiere”, a mai spus Cătălin Raiu la Europa FM.

600 de mii de locuințe secundare neocupate sunt în România

„Înseamnă locuințe în care nu locuiește nimeni, aparin unui proprietar și proprietarul respectiv nu le-a dat spre închiriere, din acest motiv sunt locuințe neocupate sau sunt locuințe socotite drept case de vacanță. Deci unde oamenii merg din când în când. Ele arată dimensiunea necesarului de fond locativ la nivelul populației României”, a mai explicat Cătălin Raiu la Europa FM.

INS: 96% din populația României s-a recenzat

Potrivit INS, aproape 96% dintre români s-au recenzat. Numărul total de locuitori și cifrele legate de repartizarea pe sexe, vârstă, religie, etnie, mediu urban/rural le vom avea abia în decembrie, când vor fi publicate date oficiale în urma recensământului populației și locuințelor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ONU: 14 milioane de ucraineni, forţaţi să îşi părăsească locuinţele