Perioada de reducere a producției de petrol se prelungește până la sfârșitul lunii iulie – așa au decis Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alți producători din afara cartelului, cunoscuți ca OPEC+.
Scopul acestui acord este creșterea prețului țiteiului, care s-a prăbușit cu până la 70% din cauza pandemiei de coronavirus.
Efectele vor fi resimțite în curând și de români, în prețul combustibilului la pompă – a spus la Europa FM, Mihai Nicuț, jurnalist la e-nergia.ro. El consideră că scumpirea benzinei se va face treptat.
“Prețurile la carburanți în România au scăzut și au rămas relativ scăzute. La benzină, cel mai mic preț era de 4,2 lei/litru, o scădere de 1,5-1,7 lei pe litru de la începutul anului. Acest nivel al prețului a rămas relativ o lună de zile scăzut și au început deja să crească timid prețurile, pe măsură ce barilul nu mai este 25 de dolari, ci a urcat la 30, chiar 40 de dolari.
Cu siguranță, pe măsură ce economia globală își revine, prețul petrolului va crește și asta se va vedea inclusiv în prețurile la pompă. Probabil vom avea de 3,5,7 bani, oricum sub 10 bani pe litru, deci nu va fi un șoc.”
Scăderea producției de petrol la nivel mondial ar urmări creșterea cotației barilului de petrol la 50 de dolari – spun experții.
În prezent, prețul barilului de petrol Brent din Marea Nordului este de 42 de dolari, după ce în aprilie scăzuse sub 20 de dolari.