De anul viitor, pensiile s-ar putea majora, anunță parlamentarii PSD și ALDE.
Senatorii au dezbătut, marți, un proiect care prevede că, de la 1 ianuarie 2017, valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 1072 de lei, iar de la 1 iulie, va depăși 1200 de lei.
Reprezentanții Guvernului au explicat nu pot susține o astfel de măsură, deoarece va duce la creșterea deficitului bugetar.
Proiectul inițiat de senatoarea Cristiana Anghel și susținut de mai mulți parlamentari PSD și ALDE prevede că de la 1 ianuarie, valoarea punctului de pensie va fi de 40 la sută din salariul mediu brut, iar de la 1 iulie de 45 la sută.
Dacă ne raportăm la salariul mediu brut de anul acesta, adică 2681 de lei, înseamnă că valoarea punctului de pensie va crește de la 871 de lei în prezent, la 1072 de lei, din ianuarie, și va depăși ușor 1200 de lei din luna iulie.
Milioane de pensionari trăiesc la limita sărăciei și au nevoie de pensii mai mari – a spus în timpul dezbaterilor, senatoarea ALDE, Cristiana Anghel.
”Cum se poate descurca un pensionar care are o pensie de 800 de lei sau o pensie minimă de 400…500 de lei? Răspunsul este unul singur: de ani, împotriva pensionarilor români se duce o politică de genocid, iar guvernanții noștri au o gerontofobie. Când aud de bătrâni vor să nu-i mai vadă și să nu-i mai audă, să dispară cât mai repede. Pensionarii sunt părinții sau bunicii noștri” a declarat Cristiana Anghel.
Liberalii și social-democrații s-au acuzat unii pe alții că de-a lungul timpului au luat tot felul de măsuri care nu au fost în sprijinul pensionarilor.
”Aș vrea să-i rog pe colegi să-și aducă aminte ce le-ați făcut pensionarilor în 2012, când punctul de pensie era o valoare și premierul Ponta spunea prin lege că este de 5% și punctul creștea cu 5% deși era mai mare. Și atunci ați luat fiecărui pensionar din buzunar sute de lei. Dumneavoastră ați prorograt legea cum ați vrut și ați dat legi cum ați vrut, iar acum v-a prins dragul de ei după ce i-ați terminat”, a afirmat senatorul PNL Dumitru Oprea.
În replică, senatorul PSD Georgică Severin a declarat: ”Îmi aduc aminte și eu cum în mai 2010, Guvernul Boc, din inițiativa președintelui de atunci, a instituit prin ordonanță tăierea pensiilor cu 15%, noroc cu Curtea Constituțională care nu a acceptat.”
Senatorul PSD, Liviu Pop a spus că social-democrații vor vota acest proiect.
”Chiar dacă impactul pe fondul de pensii și deficit este unul foarte, foarte mare, eu vreau să vă spun că un Guvern responsabil poate să acopere acest deficit, iar Guvernul PSD a dovedit în 2012, 2013, 2014 și 2015 că are soluții pentru creșterea pensiilor”, a declarat Liviu Pop.
Proiectul va fi votat de Senat luni după-amiază, iar votul final aparține Camerei Deputaților.
Anterior, premierul Dacian Cioloș a criticat Parlamentul pentru faptul că promite bani „în toate direcțiile” fără ca aceste sume să existe în buget.
Majorările promise înainte de alegeri reprezintă 1 % din produsul intern Brut, a spus Dacian Cioloș într-un interviu acordat pentru „Adevărul”.
În plus, șeful Guvernului a atras atenția că „riscăm să ajungem ca în 2010”.