Poluarea din București a sărit și de cinci ori de limita legală, în ultimii doi ani. Principalele depășiri s-au înregistrat la particulele în suspensie PM10, care pot provoca astm, cancer pulmonar și afecțiuni cardiovasculare, printre altele.
Și mai îngrijorător este că în vecinătatea a peste 27 de școli bucureștene poluarea a fost la cote ridicate în ultimii doi, spune la Europa FM Oana Neneciu, reprezentanta platformei AerLive.ro, care a publicat și un raport cu privire la calitatea aerului din Capitală:
„Practic, la toate cele 27 de școli au fost înregistrate depășiri substanțiale ale acestor parametrii, în special Școala George Călinescu și Școala Generală numărul 163. Asta înseamnă practică copiii noștri atunci când merg și vin de la școală sunt supuși unei poluări substanțiale cu valori de până la 5 ori mai mari față de valoarea maximă admisă zilnic pentru protejarea sănătății umane. Acest lucru nu se întâmplă numai în preajma școlilor, se întâmplă în tot Bucureștiul, toți senzorii noștri arată depășiri.”
Poluarea ridicată în proximitatea școlilor este cauzată și de traficul intens din timpul anului școlar, când mulți părinți își duc copii la școală cu mașinile personale, explică Oana Neneciu la Europa FM.
„Se întâmplă asta logic pentru că acolo cetățeni cetățenii își duc copiii la școală de obicei cu autovehicule personale, de obicei lăsăm motorul aprins atunci când așteptăm copiii de la școală și asta generează foarte mult praf. Școlile în general sunt amplasate în apropierea unor artere principale. Copiii și vârstnicii sunt categoriile de persoane cele mai predispuse la a avea probleme de sănătate.”
Bătrânii și copii sunt categoriile cele mai vulnerabile la bolile cauzate de poluare.
Foto: Inquam Photos / George Călin