Confidenţialitate

Polonia renunţă la reforma Curţii Supreme de Justiţie

Polonia renunţă la reforma Curţii Supreme de Justiţie, una dintre legile pentru care Comisia Europeană activase articolul 7, acuzând încălcarea standardelor democratice ale Uniunii.

Asa-zisa reformă redusese vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 de 65 de ani. După ce a fost pusă în aplicare, aproape o treime din judecătorii Curţii Supreme au fost forţaţi să demisioneze.

Reformele adoptate în Polonia au obligat mulți judecători de rang superior să se pensioneze.

Partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie din Polonia, susținea că schimbările sunt necesare pentru că fac instanțele mai eficiente.

În modificarea legilor, guvernanții polonezi au ignorat o serie de avertismente din partea Uniunii Europene.

Ca urmare, în decembrie anul trecut, Comisia Europeană a declanșat o procedură fără precedent împotriva guvernului polonez, cea de activare a articolului 7 din Tratatul UE.

E procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot.

Iar luna trecuta, Curtea Europeană de Justiţie a somat Polonia să suspende reforma Curţii Supreme – care a permis în mod efectiv partidului de guvernământ să aleagă judecătorii de rang înalt.

Acum, însă, partidul la putere în Polonia propune un amendament legislativ, prin care renunţă la reformele Curții Supreme de Justiţie.

O justificare laconică e publicată pe site-ul parlamentului polonez: “Amendamentul reprezintă o executare a ordinului Curţii Europene de Justiţie”.