Două persoane au murit, marți, în urma unei deflagrații care a zguduit satul polonez Przewodow, în apropierea frontierei cu Ucraina.
Pompierii ajunși la fața locului nu au putut da detalii, folosind doar termenul “explozie”.
Citând martori oculari, Radio ZET a relatat că rachete rusești “rătăcite” au căzut la Przewodow.
⚡️ Presumably – a video of the consequences of a landed missile in Poland.
— NEXTA (@nexta_tv) November 15, 2022
Polish military expert group arrived to the explosion site.
As there are remains of the rocket there, experts will be able to say with certainty what kind of rocket it was and whether or not it was Russian. pic.twitter.com/MyeAVIIg8v
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 15, 2022
Incidentul este investigat.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat, marți seară, o ședință de urgenţă a Comitetului guvernamental pentru securitatea şi apărarea naţională.
La finalul acesteia, purtătorul de cuvânt al executivului de la Varșovia a anunțat ridicarea nivelui de alertă în rândul armatei. Polonia analizează, de asemenea, posibilitatea activării Articolului 4 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice. Potrivit textului, membrii NATO se reunesc de urgență după ce „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea” unui stat este amenințată.
Surse diplomatice susțin că ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, la cererea Poloniei. Alianţa va acţiona “cu prudenţă” şi că are nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul, au adăugat sursele.
Secretarul general al NATO a anunțat că a discutat cu președintele polonez Andrzej Duda și că monitorizează atent situația. „Este important ca toate datele să fie clare”, a subliniat Jens Stoltenberg.
Într-o convorbire cu omologul polonez, președintele american Joe Biden a reafirmat angajamentul SUA faţă de NATO.
Cei doi au convenit să rămână în strânsă legătură, pentru a decide următorii paşi care se impun, pe măsură ce investigaţia continuă.
Sub protecția anonimatului, un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a susținut pentru Associated Press că rachetele erau ruseşti.
“Adunăm informaţii”, a declarat ulterior generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.
Ministrul leton al Apărării a acuzat direct Rusia pentru moartea celor doi polonezi. “Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a notat Artis Pabriks pe Twitter.
Moscova a catalogat drept “provocare deliberată” scenariul despre un atac cu rachete rusești asupra teritoriului polonez.
Ucraina, sub “ploaia” de rachete rusești
Armata rusă a bombardat masiv Ucraina, inclusiv zona capitalei. Lovite au fost două blocuri de locuințe din Kiev.
Ucrainenii susțin că invadatorii au lansat peste 100 de rachete în decurs de câteva ore. Unele dintre ele au fost doborâte de apărarea antiaeriană.
Vaste regiuni din Ucraina și Republica Moldova au rămas temporar fără electricitate. Rețelele celor două țări sunt interconectate.
Președinta Maia Sandu a denunțat noile bombardamente ale rușilor, care au pus în pericol securitatea populației civile.
Războiul din Ucraina a dominat prima zi a summitului G20, găzduit de insula indoneziană Bali. Participanții nu au reuşit să cadă de acord asupra unui proiect de rezoluţie care să condamne invazia rusă, poziție care este susținută, totuși, în majoritate.
Anterior, într-un mesaj prin videoconferință, preşedintele ucrainean le-a cerut liderilor G19 (excluzând intenționat Rusia din grup) să îşi depăşească diviziunile pentru a pune capăt războiului ”distructiv” dus de aceasta.
Volodimir Zelenski a transmis că țării sale nu ar trebui să i se impună compromisuri în ceea ce privește suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa.
Liderul de la Kiev a prezentat un plan pentru a reveni la masa negocierilor.
Potrivit documentului, Rusia trebuie să îşi retragă trupele, inclusiv cele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub control internațional.
Volodimir Zelenski a mai cerut prelungirea acordului pentru exportul de cereale ucrainene, dar și accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru a putea respinge noile atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice
Ucraina mai vrea eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia.
Președintele Zelenski mai propune crearea unui tribunal special care să judece crimele comise de ruși, dar şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război.
În replică, șeful diplomaţiei ruse a apreciat drept “nerealiste” condiţiile avansate de Ucraina.
Serghei Lavrov a acuzat din nou Occidentul că Serghei Lavrov a acuzat din nou Occidentul că ar duce un “război hibrid” împotriva Rusiei, aprovizionând Kievul cu arme şi antrenând personalul militar ucrainean, iar că Moscova a fost obligată să lanseze ofensiva armată pentru a apăra şi proteja populaţiile rusofone.
Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului chinez, Xi Jinping, să intervină pe lângă Vladimir Putin pentru a-l convinge să revină la “masa negocierilor”.
Presa occidentală consideră că acesta a refuzat să participe la summitul G20 pentru a evita o confruntare cu liderii altor ţări.