20 medici tineri, de la Spitalul de Pediatrie din Varșovia se pregătesc să intre în a cincea săptămâna de greva foamei, potrivit BBC News. Medicii au început protestul pe 2 octombrie, fiind nemulțumiți de faptul că au salariile mici și sunt deseori nevoiți să lucreze în ture suplimentare.
Unul dintre protestatari, doctorul Piotr Matyja, a fost printre primii care au recurs la greva foamei. A renunțat la mâncare timp de 12 zile, însă colegii l-au convins să renunțe la protest, din cauza problemelor de sănătate. Medicul spune că de multe ori este nevoit să lucreze câte 80 de ore pe săptămână.
Anul trecut, guvernul polonez a alocat sănătății 4,4% din PIB. Medicii atrag, însă atenția că domeniul este subfinantat și cer că până în anul 2021, procentul alocat sănătății să fie de 6,8% din PIB.
Reprezentanți ai guvernului polonez au purtat negocieri cu medicii protestatari. Ministrul Sănătății, Konstanty Radziwill, s-a întâlnit cu ei săptămâna trecută și le-a promis o creștere de până la 6% din PIB pentru domeniul medical, până în anul 2025, dacă propunerea trece de Executiv.
În același timp, oficialul a condamnat acțiunea de protest spunând că medicii “nu ar trebui să se joace cu sănătatea și viața pacienților“.
Oferta oficialului a fost calificată drept nerealistă de medicul Joanna Matecka, unul dintre protestatari. Vorbind în numele protestatarilor, ea a afirmat că oficialul de la Ministerul Sănătății nu ia în serios acțiunea lor.
Medicii spun că nu își neglijează pacienții, ci participă la protest în timpul lor liber. În timpul protestului, medicii dorm pe holurile spitalului.
Doctorii polonezi cer, de asemenea, reducerea birocrației din spitale.
Potrivit BBC, în Polonia, un medic aflat la începutul carierei, câștigă aproximativ 430 de euro, pe luna. Cam tot atât costă închirierea unui apartament în Varșovia.