Confidenţialitate

Politologul Remus Ştefureac explică noutățile din protocolul de colaborare semnat de PNL, USR PLUS și UDMR

Coaliția de guvernare a reușit să treacă cu bine peste situația provocată de demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, însă, cel mai probabil, vor mai exista tensiuni, spune, la Piața Victoriei, politologul Remus Ştefureac, directorul INSCOP și coordonatorul grupului de analiză Strategic Thinking:

„Lucrurile clar merg mai departe, a fost nominalizat un nou ministru al Sănătății, premierul este în funcție, după solicitările inițiale foarte nervoase dinspre USR PLUS, pare că avem un nou acord de funcționare al acesti coaliții. (…) Cât va ține această pace, asta rămâne de văzut. Încă, această coaliție este condamnată să funcționeze în actuala formulă. Deocamdată, cred că este prea devreme să ne gândim la alte formule de colaborare. (…) Cu siguranță eu cred că vor mai exista conflicte, vor mai exista tensiuni.”

De altfel, astfel de situații par normale, în contextul în care partidele în cauză se luptă pentru același electorat, dar și pentru că PNL și USR urmează să-și aleagă viitorii lideri, mai spune politologul:

„O parte importantă a tensiunilor pe care le observăm sunt datorate inclusiv competiției interne, atât din PNL, cât și din USR PLUS. Premierul Cîțu pare, nu e confirmat oficial, dar pare angajat într-o competiție pentru funcția de președinte al PNL, domnul Barna la fel, angajat într-o competiție pentru conducerea USR PLUS.”

Cât privește noul protocol de colaborare semnat de PNL, USR PLUS și UDMR, acesta nu are cum să-l împiedice pe premier să decidă dacă demite un membru al cabinetului său, explică Remus Ștefureac, la Europa FM:

”Strict din punct de vedere constituțional, domnul Cîțu va putea oricând să dea această decizie și nimeni nu-l va putea contesta pe linie constituțională o decizie să spunem de revocare a unui membru al cabinetului. Dacă citim noul acord, acolo sunt câteva elemente aproape clare, în sensul că premierul ar trebui cumva să se consulte cu membri coaliției și cumva evaluarea ministrului, miniștrilor obiectivă ar trebui făcută cumva în comun de premier și de către reprezentanții coaliției, de aici cumva o pârghie de control asupra premierului. (…) Un astfel de protocol evident că nu are cum să fie prevederii constituționale, prin urmare, într-un caz maximal de criză, premierul va putea la fel de bine să ia o asemenea decizie.”

În schimb, partidele din coaliție vor putea, potrivit aceluiași protocol, să negocieze în Parlament cu alte partide care nu fac parte din coaliția de guvernare, mai explică politologul:

„Prevederea care pe mine m-a surprins este aceea în care se permite cumva partidelor, cel puțin în ceea ce privește activitatea parlamentară, ca, în cazul în care nu ajung la un conses pe anumite proiecte, pe anumite inițiative, ele să aibă posibilitatea să negocieze și cu alte partide și, dacă chiar nu ajung la un punct de vedere comun, să adopte în Parlament decizii care nu sunt adoptate în coaliție și care pot fi contrare punctelor de vedere ale membrilor coaliției. Iertați-mă, din acest punct de vedere, noi nu mai avem o coaliție, cel puțin în Parlament s-ar putea să ne trezim în situația în care un proiect legislativ este adoptat de putem să facem orice fel de combinații.”

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu