Politologul Remus Ștefureac, director general Inscop Research, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ce se va întâmpla în anul 2024, anul alegerilor? Remus Ștefureac a explicat că „O populație furioasă – care nu vede soluții din partea partidelor normale – ar putea vota negativ, cu furie mesaje extremiste și formule radicale”. Cât despre comasarea alegerilor, politologul a explicat că „Dacă vor fi separate, aleșii locali se vor trezi cu sacii în căruță și atunci nu vor mai mobiliza activul de partid, comunitățile locale la alegerile parlamentare”. Întrebat despre o alianță între PSD și PNL, Remus Ștefureac a explicat că reprezintă „Un risc de creștere artificială a AUR”.
„În ultimii ani, românii ne-au oferit atât de multe surprize în contextele electorale pe care le-am avut. Nu ne-am așteptat la mobilizările extraordinare din diaspora, nu ne-am așteptat și la mobilizări din țară. Am oferit niște exemple de momente absolut complicate în care poate nu chiar democrația, dar statul de drept era pus sub semnul întrebării și ne aducem aminte de sutele de mii de și tineri și mai puțin tineri care au ieșit în stradă”, a explicat politologul Remus Ștefureac la Europa FM.
Remus Ștefureac: „O populație furioasă – care nu vede soluții din partea partidelor normale – ar putea vota negativ, cu furie mesaje extremiste și formule radicale”
„Aparent, da, sigur, venim după o multitudine de crize: una sanitară, care ne-a afectat pe toți, criza socială, criza energiei, război, inflație – toate aceste elemente cumva afectează moralul societăților. Pe de altă parte, toate aceste probleme ridică și numeroase provocări: pot să determine o creștere a stării de nemulțumire – ori o populație furioasă este o populație care participă (n.r. la vot).
Întrebarea este: în ce sens se va duce acest vot? Pentru că aici iar sunt niște riscuri: o populație furioasă care nu vede soluții, mobilizări ale partidelor politice – să le numim măcar normale – evident că s-ar putea să îngroașe rândul celor care votează negativ, care votează cu furie, care votează non-soluții, respectiv mesaje extremiste, formule radicale, care atrag atenția și sunt mai ușor de comunicat.
Cumva reprezintă și o descărcare a frustrărilor și a furiei, dar la finalul zilei aceste mesaje nu au în spate niște vectori care pot să rezolve problema sistemului educațional, problema infrastructurii, problema serviciilor sanitare – nu. Pe de altă parte, este și o responsabilitate a partidelor normale să nu cadă în această capcană”, a mai explicat politologul la Europa FM.
„E prematur să spunem, dar unele cifre arată că s-ar putea să fie o prezență destul de mare. Vom avea alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale – la prezidențiale e, de regulă, o prezență mai mare, dar dacă vom avea o populație furioasă care nu vede soluții normale, firești, credibile, atunci ne riscăm să ne trezim cu o prezență mare care va umfla artificial formule care nu vor face bine”, a mai explicat Remus Ștefureac.
Remus Ștefureac, despre alegerile comasate: „Dacă vor fi separate, aleșii locali se vor trezi cu sacii în căruță și atunci nu vor mai mobiliza activul de partid, comunitățile locale la alegerile parlamentare”
„Partidele principale mari care au și o structură locală foarte solidă – primari – doresc acest lucru. Dacă întrebăm populația, avem aproximativ 60% dintre români care ar dori să nu mai meargă de atâtea ori la vot, pentru că sunt prea multe.
Suprapunerea generează niște confuzii din punct de vedere al opțiunilor. Cumva această decizie trebuie analizată în contextul perioadei de timp foarte scurte între momentul organizării alegerilor locale și parlamentare.
Dacă ele vor fi separate de vreo două luni, calculul politicienilor de la nivel central este destul de simplu. Dacă vor fi separate, aleșii locali se vor trezi cu sacii în căruță și atunci nu vor mai mobiliza activul de partid, comunitățile locale la alegerile parlamentare”, a explicat Remus Ștefureac la Europa FM.
Remus Ștefureac, despre participarea în tandem a PNL și PSD la alegeri
„Putem analiza lucrurile în contextul de acum: cu bune, cu rele, acest tip de coaliție nu a generat prea multă conflictualitate. A adus stabilitatea politică după o perioadă îngrozitoare a guvernării PNL-USR suprapusă pe pandemie și am avut o criză politică absolut oribilă cu mii de morți pe săptămână – ceea ce a fost un coșmar.
Percepția direcției în acea perioadă, la finalul lui 2022, direcția bună era împărtășită de 9-10%, iar direcție greșită a țării de 90%. Nu am mai văzut cifre de acest tip… nu-mi aduc aminte să fi văzut. Deci după acel moment oribil s-a stabilizat puțin țara, deci, cumva, coabitarea celor două partide la guvernare a adus niște avantaje”, a explicat politologul la Europa FM.
Remus Ștefureac, despre, costurile politice ale coabitării PNL-PSD: „Este un risc de creștere artificială a AUR”
„Ne gândim, în primul rând, la electoratele celor două partide. Cel puțin, la prima vedere, nu toți votanții PSD și nu toți votanții PNL vor fi de acord cu asemenea coabitare. Până la final s-ar putea să nu aibă de ales pentru că nu se vor muta să voteze AUR.
Pe de altă parte, este un risc de creștere artificială a AUR pentru că în momentul în care scena este împărțiță între doi poli: Alianța PSD-PNL și AUR, automat e un stimulent de creștere al opoziției, dacă opoziția în țara aceasta va fi doar concentrată în zona AUR și nu vor fi mai mulți competitori.
Inevitabil va exista acest tip de creștere artificială: AUR azi e cotat la 18-20% – potențialul de creștere se ducea spre 30%. AUR a scăzut foarte mult după atacul Rusiei împotriva Ucrainei pentru că dubiile au fost evidente. Apoi a revenit pe fondul crizei sociale și economice, în principal. O asemenea polarizare ar putea să determine o umflare artificială dincolo de potențialul obiectiv de creștere al acestui partid”, a explicat Remus Ștefureac.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Europa FM
Citește și: Marcel Ciolacu și-ar dori o alianță cu liberalii la alegerile din 2024, inclusiv la prezidențiale | AUDIO