Politologul Andrei Țărănu pune violențele de la Capitoliu pe seama comportamentului președintelui Trump de-a lungul ultimilor ani.
Donald Trump a dat voce unor grupuri marginale, care există dintotdeauna în Statele Unite, dar care până acum, nu au fost încurajate pe față, la nivel înalt. de politcieni, spune profesorul Andrei Țăranu.
”Discursul lui Donald Trump este un discurs al urii, un discurs al divizării, a făcut ca aceste grupuri, multe dintre ele marginale, până de curând, să capete o voce, odată chemate în Washington DC să reacționeze foarte violent. E o mare problemă, pe care noi nu prea o înțelegem, faptul că democrația americană a devenit de foarte multă vreme și o formă de aristocrație, că există un establishment pe care grupurile marginale îl detestă”, a spus politologul Andrei Țăranu.
După evenimentele de noaptea trecută, mulți analiști și jurnaliști americani se tem pentru ce ar mai putea face Donald Trump în cele 13 zile de mandat care i-au rămas, cu tot mai puțini aliați republicani și sfătuitori.
Pe 20 ianuarie, Joe Biden ar urma să devină oficial președinte al SUA.
Luni, 10 foști miniștri americani ai Apărării, practic, toți rămași în viață, au avertizat că în SUA urmează zile agitate și au făcut apel la neimplicarea militarilor în disputa politică.
”După declarațiile de ieri ale încă-președintelui Trump, este greu de crezut că va renunța atât de ușor la mandat. S-ar putea ca în ziua de 20 ianuarie să refuze să predea mandatul. Sigur, există al 25-lea amendament prin care o asemenea formulă ar putea fi împiedicată și domnul Biden să fie numit președinte și apoi să depună jurământul sau există alte modalități, mai degrabă juridice, care să îl împiedice pe Donald Trump să mai fie președinte, fiind pus sub acuzare”, este de părere politologul Andrei Țăranu.
La insurecția de la Capitoliu, un susținător al lui Trump a fluturat un uriaș steag al României, găurit în mijloc, așa cum au purtat românii la revoluția din 89.
Profesorul în științe politice Andrei Țăranu crede că mulți din cei care au emigrat în Statele Unite s-au radicalizat pentru că, odată ajunși acolo, au constatat că realitatea nu e cea din fime, ci una mult mai dură.
Andrei Țăranu atrage atenția că un reprezentant de marcă al partidului AUR, Călin Georgescu, a salutat prezenta steagului românesc la atacul asupra Congresului american.
”Această diferență uriașă între imagine și realitate îi face pe mulți din Europa Centrală și de Est, care urmăresc, între ghilimele, visul american atât în Statele Unite cât și în propriile lor țări, să reacționeze atât de violent în raport cu celelalte grupuri sociale. În cazul României am văzut că un anumit partid a salutat apariția steagului românesc pe străzile din Washington DC, ceea ce ridică o uriașă și gravă problemă politică”, consideră politologul Andrei Țăranu.
Acum, noul președinte al SUA, Joe Biden, are o misiune extrem de dificilă, să unifice țara fără a radicaliza și mai mult cetățenii care nu l-au votat, spune Andrei Țăranu.