Confidenţialitate

Polițistul britanic care a anchetat rețeaua de trafic de copii de la Țăndărei: Erau suficiente dovezi pentru o condamnare

Erau suficiente dovezi pentru condamnarea capilor reţelei de trafic de copii de la Ţăndărei, spune, la Europa FM, cel care a anchetat cazul în Marea Britanie.

Reacţia vine după ce Curtea de Apel Târgu Mureş a motivat achitarea definitivă a inculpaţilor prin faptul că nu au fost destule probe care să arate că aceştia coordonau exploatarea copiilor.

Investigaţia a fost făcută în colaborare de anchetatori români şi englezi, iar unul dintre semnele de întrebare ale poliţistului britanic care a investigat cazul este ce informaţii au fost folosite în instanţă de procurorii români.

Bernie Gravett, fost inspector șef al Poliției Metropolitane din Londra, spune că ancheta a pornit din România, iar britanicii s-au implicat după ce au găsit mulţi copii români cerşind şi furând pe străzile din Londra. Pe parcursul investigaţiei, au fost intervievate mai multe victime, dar şi şoferi ai maşinilor care le transportau. Au existat şi interceptări telefonice ale presupuşilor lideri ai reţelei, iar aceştia au fost supravegheaţi.

„Declaraţiile de la martori în cazuri de crimă organizată sunt întotdeauna dovezi slabe. Dar dovezile din supravegherea acuzaţilor şi interceptări erau foarte puternice. Apoi le-am dat anchetatorilor din România şi probe privind transferuri de bani din Marea Britanie către liderii grupării care dovedesc o spălare de bani de cel puţin 2 milioane de lire sterline.”

Rep: Şi aveti dovezi ca banii veneau din a-i pune pe copii să cerșească și să fure?

„Da. Ei nu aveau niciun alt venit. Nu lucrau în Marea Britanie.”

Fostul poliţist, care acum e consultant pentru forţele de ordine, spune că, potrivit legii europene, în cazuri de trafic de minori nu trebuie să dovedeşti decât că aceştia au fost transportaţi şi exploataţi.

„Îmi pare rău pentru România. Dacă nu poţi condamna pe cineva într-un caz atât de evident, dacă sistemul de justiţie penală permite ca acest caz să se stingă în 10 ani, atunci sistemul român de justiţie aruncă la gunoi toată munca poliţiştilor implicaţi, dar cel mai important îi dezamăgeşte pe cetăţenii români. Aceşti indivizi sunt acum liberi, aceşti indivizi n-au fost pedepsiţi şi se vor extinde şi vor deveni mai puternici. ”

Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureş au scris în motivarea deciziei de achitare definitivă a acuzaţilor din cazul Ţăndărei, consultată de Europa FM, că anchetatorii s-au bazat pe probe indirecte, care nu pot conduce automat la condamnarea unor persoane.

Magistraţii au mai notat în document că este greu de înţeles cum anchetatorii DIICOT nu au reuşit să adune informaţii pertinente şi fără echivoc în acest caz.

Ancheta româno-britanică a dus la aproximativ 100 de condamnări în Marea Britanie. Potrivit înţelegerii între cele două părţi, presupuşii lideri ai reţelei au fost trimişi în judecată în România. Ei au fost achitaţi definitiv în decembrie după ce procesul, marcat de numeroase amânări, s-a întins pe durata a 10 ani.