Proiectul Ministerului Muncii privind reforma pensiilor speciale intră, de marți, pe circuitul de avizare între ministere, iar săptămâna viitoare va fi adoptat de Guvern. Proiectul va ajunge apoi în Parlament pentru dezbatere și vot final.
Reprezentanții Guvernului spun că pensiile militare nu se modifcă. Ba se modifică, deoarece va fi altă bază de calcul, spun polițiștii din penitenciare.
La stabilirea pensiei, va fi luată în calcul o perioadă de 12 luni, în loc de 6 luni consecutive, a spus la Europa FM, Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administratia Natională a Penitenciarelor. El a explicat că pensiile vor fi astfel mai mici cu 7-8%:
„În prezent, un polițist, un militar sau un polițist de penitenciare are posibilitatea să-și aleagă 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate pentru a i se calcula pensia. Nu vor mai fi 6 luni consecutive, vor fi 12 luni consecutive, acum, el în 12 luni trebuie să-și ia concediu de odihnă, trebuie să plece în libere. Adică până acum putea să facă un sacrificiu 6 luni de zile pentru o pensie mai bună. Când ne luam concediu de odihnă nu primeam anumite sporuri nu toate sporurile. În măsura dispusă de Guvernul României duce la o diminuare a pensiilor polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare, undeva la 7-8% va scădea pensia.”
Polițiștii din penitenciare nu sunt de acord nici cu creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani. Potrivit recomandărilor Băncii Mondiale, vârsta de pensionare ar urma să crească treptat cu câte 6 luni pe an, în următorii 10 ani.
Cosmin Dorobanțu spune că modificările propuse de Ministerul Muncii vor descuraja tinerii să aleage profesia de polițist de penitenciar, în condițiile în care România se confruntă deja cu un deficit mare de personal:
„Deja ne confruntăm cu un deficit acut de personal și în viitor nu vor mai veni. Dacă acum câțiva ani de zile, acum 10 ani de zile, erau peste 10 candidați pe un singur loc la poliție penitenciare, acum nu mai e nimeni. Salariul unui polițist de penitenciare a ajuns să fie egal cu salariul unui angajat din mall și atunci de ce ar mai veni să se angajeze în poliție, unde există riscuri, unde sunt niște îngrădiri ale unor libertăți personale sau private ale omului. De ce nu s-ar duce în mall pe același salariu?”