Protest al polițiștilor, miercuri, în fața Ministerului de Interne. Sindicaliștii din Poliție cer să li se acorde restanțele salariale.
Este vorba despre majorări prevăzute de legea salarizării care nu s-au aplicat, a spus la Europa FM președintele Sindicatului Europol al Polițiștilor, Cosmin Andreica:
„Vrem să atragem atenția asupra faptului că de doi ani de zile o lege nu este aplicată în cazul nostru, respectiv această lege a salarizării. Din păcate nici nu mai putem avea încredere în ministrul Bode care, din decembrie 2021, ne-a promis de cel puțin trei ori, și-a dat cuvântul de onoare că va fi aplicată legea salarizării în cazul nostru, lucru care nu s-a întâmplat. Vorbim și despre contextul aderării României la Schengen, aderare care va aduce câteva premiere pentru țările membre din spațiul Schengen, în sensul în care polițiștii români vor avea cele mai mici salarii din spațiul Schengen.”
Cosmin Andreica a precizat că neaplicarea legii salarizării afectează toate categoriile de polițiști, indiferent că ocupă funcții de conducere sau de execuție.
Liderul sindical a spus câți bani ar trebui să primească în plus la salariu un polițist:
„Vorbim despre două tranșe restante în momentul de față și despre faptul că în luna august am primit un sfert dintr-o tranșă restantă. În medie în cifre, ca să înțeleagă toată lumea, vorbim de aproximativ 700 de lei, o sumă brută pe care ar trebui să o primească fiecare angajat, repet, ca medie, ceea ce înseamnă aproximativ 400 de lei net pentru un angajat care are 3.000 de lei și care lucrează în București. Este destul de greu de explicat cum poate să aibă un trai decent în raport cu riscurile și cu atribuțiile pe care le are în cadrul profesiei de poliție.”
Protestele vor continua până la sfârșitul anului, spun polițiștii. Ei iau în calcul și alte forme de protest dacă Guvernul nu le va acorda majorările salariale prevăzute de lege.
Citește și: Ilfov: Poliția suspectează că zeci de șoferi au fraudat examenul pentru permisul auto