Confidenţialitate

Polițiști români și italieni verifică dacă și cât de abuzate sunt româncele care lucrează în Sicilia

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, confirmă anchetele începute în Italia privind abuzurile la care ar fi  supuse femei românce care lucrează la fermele de legume din sudul peninsulei.

Într-un interviu acordat Europa FM, ministrul pentru Românii de Pretutindeni spune că la Ministerul de Interne s-a constituit o celulă la care lucrează specialiști români și italieni.

Mîine, Andreea Păstârnac și un reprezentant al Ministerului de Interne vor pleca în Catania.

Recent, săptămânalul britanic The Observer a publicat o anchetă în care arată că în zona Ragusa, de pe insula Sicilia, până la 7.500 de femei care s-au dus să lucreze în agricultură trăiesc în condiții extrem de grele și, uneori, sunt agresate sexual de patroni.

După ce a discutat cu angajații Consulatului de la Catania, ministrul pentru Românii de Pretutindeni spune că autoritățile locale au primit tot mai multe informații referitoare la situația în care au ajuns unele românce.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andreea Păstîrnac spune că în sudul Italiei lucrează până la 6 mii de români, o parte dintre ei având și copiii alături.

Numărul exact nu e cunoscut – la sosirea în Italia, mulți conaționali nu s-au înregistrat la consulat.

Andreea Păstîrnac va încerca să discute cu victimele abuzurilor reclamate de presă și de organizații neguvernamentale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până la finalizarea anchetelor, ministrul pentru Românii de Pretutindeni le transmite victimelor că pot fi ajutate de  Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

Angajații acesteia deja preiau persoane din sudul Italiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit organizaţiei Proxyma, pentru apărarea drepturilor imigranţilor,  peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele din Sicilia  sunt forţate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă fortaţă şi exploatare.

În toamna anului 2015, un raport al Alianței Globale împotriva Traficului de Persoane  arăta că, după aderarea la Uniunea Europeană, angajatorii italieni au renunțat la muncitorii tunisieni în favoarea românilor, abia intrați în UE.

Autorii arătau că în Sicilia lucrează până la 12 mii de oameni, câte 12 ore pe zi, dar plătiți cu cel mult 20 de euro zilnic.

Cele mai vulnerabile victime ar fi româncele, care, disperate din cauză că nu au un loc de muncă acasă, sunt obligate să accepte condiții mizerabile de locuit și de muncă, abuzurile sexuale ale patronilor, lipsa apei, căldura excesivă și inhalarea de pesticide.