21 de polițiști de frontieră din Arad și un inspector de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență. Polițiștii sunt acuzați că le-au permis unor cetățeni să treacă ielagal granița, prin vămile Nădlac I și Nădlac II, iar inspectorul antifraudă ar fi ajutat doi traficanți de statuete și tablouri.
UPDATE 12:29. IPJ Arad: „Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege”
„În urma perchezițiilor din această dimineață, din județul Arad, desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Arad, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, a fost condus, la audieri, un agent din cadrul I.P.J. Arad. Instituția noastră se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanță cu legea. Facem precizarea că, indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege”, a transmis IPJ Arad.
Știre inițială
Procurorii DNA Timișoara spun că în perioada august 2022-ianuarie 2023, cei 21 de polițiști de frontieră de la Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, până la 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără să dispună măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.
Mai mult, în perioadele 10.08 – 29.10.2021 și 06 – 07.04.2023, inspectorul antifraudă, cu atribuții de control la Nădlac II, ar fi pretins și primit de la două persoane suma totală de 1.200 euro pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari. Inspectorul antifraudă ar fi promis că-i va determina pe polițiști să le permită celor două persoane să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu tablouri și statuete susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național mobil.
Procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un suspect acuzat de luare de mită în formă continuată. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, iar ancheta a fost făcută publică de DNA Timișoara, pentru prima dată, în 19 mai 2023.
Imagini din fața casei inspectoarei antifraudă, în comuna Vladimirescu, județul Arad
Sursa foto: Ciprian Boițiu / Europa FM
Sursa video: Ciprian Boițiu / Europa FM