Un polițist care a bătut un bărbat în sediul Secției 17 de Poliție București a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare, anunță organizația APADOR-CH.
Potrivit acesteia, sentința reprezintă o premieră pentru justiția din România.
Hotărârea a fost pronunțată la 18 iunie de Judecătoria sectorului 5 București.
Agentul trebuie să plătească 10.000 de lei daune morale și i s-a interzis să mai practice meseria.
„În general cazurile de agresiuni ale polițiștilor la adresa cetățenilor sunt tergiversate ani de zile și în cele din urmă ajung eventual la CEDO, justiția națională fiind greu de convins că poliția poate să și greșească în exercițiul funcțiunii. Despre o tergiversare lungă de cinci ani a fost vorba și în cazul G. D., un cetățean amendat și apoi bătut în Secția de poliție nr.17, în iarna anului 2015”, amintește APADOR-CH.
Fapta s-a produs în 11 februarie 2015, în jurul orei 20.00, când victima se afla în zona Palatului CEC de pe Calea Victoriei.
„Având un grad de handicap și nicio sursă de venit, G.D. își câștiga existența dintr-o hulită de mulți, era . Un echipaj de poliție aflat în zonă l-a legitimat și amendat cu 200 de lei, pentru că . Totuși, unul dintre cei doi polițiști din echipaj nu s-a mulțumit cu atât și l-a silit pe G.D. să meargă la Secția 17, unde i-a aplicat și o corecție fizică, pe motiv că victima i-a spus că îl va reclama dacă se poartă abuziv”, arată APADOR-CH.
Victima a povestit că a fost bătut cu bastonul în secția de poliție, strigătele lui fiind auzite din stradă de doi reprezentanți ai Asociației Carusel, veniți acolo pentru a-l ajuta.
La ieșirea din secție, bărbatul bătut a fost dus la IML, unde a primit un certificat medico-legal care atestă că a fost lovit cu un corp dur și că necesită 3-4 zile de îngrijiri medicale.
„Ancheta s-a mișcat greu, ca întotdeauna în astfel de cazuri când un alt polițist este chemat să-și ancheteze colegii acuzați de purtare abuzivă. Întrucât anchetatorii nu <reușeau> să găsească probele că un coleg de-al lor era vinovat, dosarul a fost clasat de trei ori de Parchet și de tot atâtea ori avocatul APADOR-CH Nicoleta Popescu a obținut infirmarea soluției procurorului. Pentru clasarea dosarului, procurorii au motivat ba că în certificatul medico legal loviturile nu erau , așa cum afirmase victima că fusese bătută, ba că în certificatul medico-legal nu scria unde a fost bătută victima sau cine ar fi bătăușul”, mai arată APADOR-CH.
După a treia plângere făcută împotriva soluțiilor procurorilor, dosarul a ajuns în instanță, iar hotărârea pronunțată la 18 iunie 2020. Atunci, polițistul a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare, o perioadă de supraveghere de doi ani, 60 de zile de muncă în folosul comunității și interdicția de a mai ocupa funcții publice sau de a mai fi polițist.
În solidar cu agresorul a fost condamnată și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București la plata despăgubirilor morale față de victimă de 10.000 de lei.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.