Țările est-europene se tem că vor fi din nou date la o parte de la șefia marilor instituții europene, titrează publicația Politico. Într-un amplu articol, jurnaliștii analizează modul în care se duce lupta pentru șefia NATO, a Comisiei Europene sau a Consiliului European.
Susținută de mari puteri, cum ar fi America, Franța sau Germania, candidatura la șefia NATO a premierul olandez Mark Rutte este privită cu scepticism de mai noile membre ale alianței, titrează Politico. Fostul președinte estonian a pus la îndoială credibilitatea lui Rutte în condițiile în care Olanda nu a reușit să aloce 2 la sută din PIB pentru apărare în timpul mandatului lui de premier. În cursa pentru conducerea Alianței se află și președintele român, Klaus Iohannis, iar primul ministru estonian Kaja Kallas și-a exprimat interesul pentru conducerea NATO.
„Dacă ne gândim la balanța geografică, Rutte ar urma să fie al patrulea secretar general NATO din partea Olandei. Și se pune întrebarea dacă suntem țări de mâna a doua în rândul Alianței, suntem sau nu suntem egali”, a declarat Kallas pentru jurnaliștii Politico.
Actualii cei mai înalți responsabili est europeni
Țările est europene au ocupat puține posturi de conducere europene în ultima decadă, reamintește publicația. Polonia este singura țară din regiune care a ocupat un mandat – prin Donald Tusk – la conducerea Consiliului European și a avut – pentru trei ani – șefia Parlamentului European prin Jerzy Buzek.
În prezent, cei mai înalți responsabili est europeni sunt Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO și Valdis Dombrovskis, care deține portofoliul comerțului european.
Comisia Europeană ar putea fi condusă în continuare de Ursula von der Leyen – Germania – dar rămân deschise celelalte posturi de conducere: Consiliul European sau Parlamentul European. Mai mulți oficiali est europeni citați de Politico sunt de părere că marile puteri vestice au prejudecăți față de estici.
În luna februarie, președintele român susținea la Bruxelles, alături de președinta Parlamentului European, că ar fi inadmisibil ca nicio poziție relevantă din UE să nu fie ocupată de o persoană din estul Europei.
Sursa foto: Shutterstock