Confidenţialitate

Poliția Română: Nu există o legătură directă între violențele investigate și jocurile online

Practicarea unor jocuri online periculoase (precum Balena Albastră) nu este un fenomen în România, iar în puținele cazuri investigate, nu există o legătura directă  între violențele comise de copii și joaca pe internet.

Aceasta este concluzia pe care o anunță Poliția Română, după ce a primit 54 de sesizări, majoritatea de la profesori, în urma unei campanii de informare începute acum o lună.

 

Până acum, anchetatorii Poliției au selectat pentru, a le cerceta, 12 cazuri reclamate, iar dintre acestea doar  8 s-au transformat în dosare penale. Nu există însă, deocamdată, suspecți.

Cert este că victimele, adolescenți, și-au scrijelit pe mâini fie o mică balenă, fie un pește, ambele în combinație cu cifre.  O fată și-a smuls sprâncenele. Unii copii au acționat la recomandarea anturajului, alții după ce au executat ordinele mentorului din joc, o enigmă deocamdată.

Purtătorul de cuvânt al Poliției, inspectorul principal Georgian Drăgan spune însă că jucatul unor jocuri care incită la violențe nu e un fenomen, iar în cazurile cercetate legăturile directe de cauzalitate nu sunt certe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Surse din Poliție ne-au povestit că încercând să intre în jocul Balena Albastră, unul din profilerii Poliției a fost dat afară de pe site imediat. A intrat apoi cu un alt nume, unde a discutat cu gazda atât în engleză, cât și în limba română.

Purtătorul de cuvânt al Poliției îi sfătuiește pe copii  să nu aibă încredere pe internet, în necunoscuți. Cu alte cuvinte, prietenii virtuali să fie doar din rândul celor cunoscuți în realitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar dacă ajung să fie agresați, să apeleze cu încredere la Poliție.

La fel și părinții, dacă sesizează la copii anumite simptome: autoizolare, semne pe mâini, lipsă de concetrare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Poliția atrage atenția că victimele analizate acum provin în mare parte din familii dezorganizate.

În România, înlesnirea sinuciderii se pedepsește cu până 20 de ani de închisoare.