Polipii colonici, cunoscuți și sub denumirea de polipi rectali sau polipi anali, sunt excrescențe care se formează în mucoasa părții inferioare a intestinului gros și a canalului anal. Pot varia ca mărime și formă și, în majoritatea cazurilor, sunt benigni. Dacă nu sunt însă detectați și îndepărtați la timp, pot deveni canceroși. În acest articol, îți vom spune care sunt cauzele și simptomele lor, dar și cum pot fi ei depistați cu certitudine!
De ce apar polipii colonici: cauze și factori de risc
Nu a fost încă identificată o cauză exactă a polipilor colonici. Au fost în schimb identificați factorii care pot contribui la dezvoltarea de polipi pe colon. Aceștia includ: înaintarea în vârstă (sunt mai frecvent întâlniți după vârsta de 50 de ani), dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi și carne roșie, bolile inflamatorii intestinale (ex: colita ulcerativă sau boala Crohn), factorii genetici și stilul de viață. Obezitatea, fumatul, stilul de viață sedentar și consumul regulat de alcool, de exemplu, au fost asociați cu un risc mai mare de polipi colonici.
În funcție de vârstă și de factorii de risc identificați, se pot recomanda examene de screening regulate care pot ajuta la detectarea precoce a polipilor anali și tratarea lor la timp.
Ce simptome provoacă polipii anali?
Polipii anali, deși relativ comuni, nu provoacă întotdeauna simptome evidente, făcându-i deseori dificil de identificat fără examinări regulate sau analize pentru alte afecțiuni. Când simptomele apar, ele pot include: sângerările rectale, scurgerile de mucus din anus, durerile abdominale, modificarea culorii scaunului, anemia feriprivă (cu deficit de fier), constipație ori diaree. Este important să se consulte un medic dacă apar astfel de simptome, pentru a permite diagnosticarea și tratamentul în timp util.
Cum se diagnostichează polipii pe colon?
În cazul în care medicul, după evaluarea istoricului medical și simptomelor și efectuarea unui examen fizic, suspectează prezența polipilor colonici, există mai multe teste și investigații pe care le poate solicita pentru a putea stabili un diagnostic cert. Colonoscopia reprezintă mai precisă metodă de a examina întreg colonul pentru polipi și cancer. Aceasta implică introducerea unui tub cu o cameră luminoasă (colonoscop) în anus pentru a examina colonul. În timpul acestui examen, polipii pot fi îndepărtați sau pot fi colectate mostre de țesut pentru biopsie.
O altă investigație folosită în diagnosticarea polipilor anali este sigmoidoscopia flexibilă, ce presupune utilizarea unui sigmoidoscop, un instrument mai scurt decât colonoscopul, pentru a examina porțiunea inferioară a colonului. Este mai puțin invazivă decât colonoscopia, dar nu permite examinarea întregului colon și nici îndepărtarea polipilor. Se mai poate apela și la metode imagistice de examinare a colonului, cum ar fi radiografiile, tomografia computerizată sau RMN-ul, pentru a efectua o colonoscopie virtuală.
De asemenea, se mai poate recomanda efectuarea unor teste ale scaunului. Un exemplu de astfel de test este analiza pentru hemoragii oculte, care ajută la detectarea sângelui în scaun și este adesea recomandată ca metodă de screening, în special după vârsta de 45 de ani. Rezultatele acestei analize pot ajuta medicul să decidă dacă este necesară efectuarea unei colonoscopii.
Majoritatea polipilor anali sunt inofensivi, dar unii pot deveni canceroși în timp, de aceea este importantă depistarea și îndepărtarea lor la timp. Discută cu medicul tău despre riscul de a dezvolta polipi colonici și despre ce poți face pentru a preveni apariția lor sau a te asigura că vor fi depistați la timp!
Disclaimer: Acest articol nu reprezintă un substitut pentru vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome îngrijorătoare, programează-te la un consult de specialitate pentru a putea beneficia de un diagnostic corect și de un plan de tratament adecvat!