Corpul uman are două tipuri de reacții imune: unul care luptă împotriva virusurilor, bacteriilor, fungilor și organismelor similare și altul care presupune răspunsurile alergice la factorii externi cu care vine în contact. Odată cu vremea caldă apar şi alergiile de sezon.
Cauza principală a acestora este polenul. Schimbările bruşte de temperatură vor face ca polenul să fie produs în valuri. Nivelul acestuia în atmosferă va oscila. La primul val, organismul nostru este expus particulelor de polen, primul pas în dezvoltarea reacţiei alergice. Se formează anticorpi, iar reexpunerea va provoca simptomatologia specifică.
Schimbările climatice conduc la apariţia chiar şi cu o lună mai devreme a alergiilor. Mai mult, poluarea potenţează gravitatea acestora. Mucegaiul si praful pot agrava alergiile sezoniere.
O alergie sezoniera este asemanatoare cu o raceala – lacrimam, ne curge nasul, stranutam si in plus… pot apărea dureri de cap si migrene.
Factorii cauzatori ai alergiilor se pot întâlni oriunde. Frecvent, alergiile sunt provocate de polen, acarienii din praf, mucegai sau celule descuamate din pielea animalelor.
O reacţie alergică poate apărea în urma contactului cu alergenul, sau inhalarea sau înghiţirea acestuia.
Odată ce a pătruns în organism, sistemul imun reacţionează și începe să producă anticorpi. În final apare inflamația, și Astfel, nasul începe să curgă, iar căile respiratorii devin mai înguste și respirația se îngreunează.
Alergiile pot fi însoţite de astm bronşic, o complicaţie care poate duce la tuse, respiraţie şuierătoare, și insuficienţă respiratorie.