Profesorul de economie Cristian Păun consideră că România poate fi afectată de o eventuala criză financiară doar prin efectul de contagiune dinspre America spre Uniunea Europeană.
„Pot apărea crize într-o anumită țară și pot ajunge și la noi fără ca noi să avem o problemă reală sau directă în așa ceva prin fenomenul denumit contagiune. Pentru noi apare problema doar dacă, ca urmare a posibilei crize sau potențiale crize din Statele Unite apare o problemă în Uniunea Europeană și abia apoi într-un nivel doi începem să fim și noi afectați. Asta înseamnă că noi nu suntem direct afectați și că mai durează puțin până când valul doi al crizei poate ajunge la noi”, afirmă profesorul de economie Cristian Păun.
Chiar daca nu suntem afectați în mod direct de turbulențele de pe piețele bancare, ar trebui să luăm măsuri preventive și să fim precauți cu finanțele publice, spune economistul Cristian Păun:
„Cei din zona privată, companii, antreprenori, ar trebui să fie pregătiți pentru că au acest timp la dispoziție și să răspundă mai bine la criză. Cea mai importantă problemă apare însă la nivelul guvernului unde, din păcate, spre deosebire de vechea criză, acum suntem și mai îndatorați și suntem și mai dezechilibrați din punct de vedere macroeconomic. Avem deficit excesiv, avem probleme legate de finanțare, deja gradul de îndatorare al României se apropie de 50%. Imaginați-vă ce ar însemna o prăbușire a PIB-ului cu 10% de gradul de îndatorare. Deci, cu siguranță costul la care noi ne-am mai putea împrumuta pentru a rezolva eventuale probleme ale unei astfel de crize va fi mult mai mare decât cel din 2008-2009.”
Foto: Shutterstock
Citește și: Falimentul Silicon Valley Bank afectează piețele bursiere europene | AUDIO