Planul Național de Redresare și Reziliență a fost prezentat, miercuri, în Parlament. Premierul Florin Cîțu a venit cu explicații despre planul care guvernul s-a angajat să-l trimită la Bruxelles la începutul săptămânii viitoare.
Prin PNRR, România va primi aproape 30 de miliarde de euro, fonduri care vor putea fi cheltuite începând cu luna octombrie. Autoritățile române se angajează să termine investițiile din PNRR în următorii 4 ani, altfel riscă să piardă finanțarea, a explicat premierul:
„E vorba de proiecte care trebuie să fie finalizate până în 2026, asta înseamnă că sunt proiecte mature, proiecte la care s-a mai lucrat, iar dacă nu le finalizăm pierdem banii. Trebuie să fim foarte atenți ce proiecte punem pentru acest plan. Fondul pentru spitale și pentru creșterea accesului la sănătate, 2,4 miliarde de euro, vom face spitale noi în acești ani, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în ultimii 30 de ani. Vom avea spitale construite în România, în perioada următoare, în 4 ani.”
Liderul opoziției, Marcel Ciolcacu, spune că premierul a încercat să ascundă ce prevede planul de reziliență și redresare. Ciolacu spune că nici măcar parlamentarii liberali nu știu ce este scris în planul prin care România va lua bani de la Uniunea Europeană:
„Este o mare rușine că premierul României trebuie forțat să vină în Parlament să prezinte un plan care va influența România pentru următorii 5 ani. Până în ultima clipă ați vrut să ascundeți românilor adevărul din spatele Planului Național de Redresare și Reziliență și nici măcar astăzi, cu doar câteva zile înainte de termenul limită pe care vi l-a dat Comisia Europeană, nu ați făcut public planul pentru toți românii.”
Înainte de prezentarea planului de redresare economică în Parlament, ministrul Proiectelor Eurepene, coordonator al PNRR, a explicat utilitatea împrumuturilor pe care România le va lua prin intermediul Uniunii Europene.
Anterior, PSD a criticat Guvernul că se împrumută prin PNRR cu peste 14 miliarde de euro, însă Cristian Ghinnea reamintește că banii pot fi luați la dobânzi mai mici decât cele cu care ne împrumutăm de obicei, de pe piețele externe:
„Sunt împrumuturi targetate pe proiecte și cu o dobândă mică. Acum, dacă PSD nu vrea să luăm acești bani să spună clar și explicit: nu vrem să luăm acești bani.”
Foto: Inquam Photos / George Călin