Confidenţialitate

Implementarea PNRR, monitorizată online | AUDIO

Planul Național de Redresare și Reziliență are de astăzi un site de monitorizare a implementării. În următorii ani, România trebuie, așa cum s-a angajat în fața Comisiei Europene, să facă 215 reforme și aproape 300 de investiții vitale pentru evoluția țării. La adresa web https://monitorpnrr.eu puteți găsi toate informațiile legate de obictivele atinse sau întârziate, dar și despre cum sunt cheltuiți banii alocați României, până în 2026, peste 29 de miliarde de euro.

Proiectul a fost realizat, printre alții, de fostul ministrul al Fondurilor Europene, cel care a coordonat realizarea PNRR, Cristian Ghinea.

„Din cele 21 de jaloane și ținte care trebuiau făcute în 31 decembrie, noi considerăm 13 ca fiind îndeplinite. Mai sunt 4 jaloane care nu sunt vina Guvernului, sunt aceste 4 jaloane care se referă la instrumentele financiare, la acei 1.25 de miliarde de euro care trebuie să intre imediat în economia românească”, a explicat Cristian Ghinea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În ciuda faptului că PSD a pledat pentru renegociarea PNRR, coordonatorul proiectului de monitorizare a implementării planului crede că România s-ar putea descurca mult mai bine decât se anticipează.

„Ne menținem opinia optimistă că, de fapt, se va întâmpla mai mult din PNRR decât crede lumea. Una dintre concluziile noastre este că presiunea publică, presiunea politică și instituțională a unor angajamente europene funcționează. Și s-a văzut și acum, Guvernul a făcut 3 ședințe dedicate PNRR-ului între Crăciun și Revelion pentru a pune presiune pe Ministere să livreze”, a mai spus Ghinea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Însă, eurodeputatul Dragoș Păslaru, coraportor al Parlamentului European pe implementarea PNRR-urilor în Uniunea Europeană, atrage atenția că sunt și reforme greu de făcut în România.

„Reforme cum ar fi pensiile – reforma administrației publice sau digitalizarea administrației fiscale – care sunt foarte clare și aceste lucruri vor scoate la suprafață multe lucruri care nu funcționează cum trebuie în România. Astea sunt niște nuci tari pe care le vom vedea foarte evident dacă va exista voința să fie implementate sau nu”, a spus Dragoș Păslaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Luna trecută, și Comisia Europeană a lansat un instrument de monitorizare a PNRR-urilor statelor membre.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Mulți dintre românii de peste 60 de ani nu au mai cotizat la Pilonul III și au uitat de conturi, fără a mai retrage banii

Autor: Anca Grădinaru