Confidenţialitate

PNL nu este acord cu impozitarea diferită a veniturilor, anunță premierul Ciucă. Liderul PSD a propus această variantă | AUDIO

Premierul Nicolae Ciucă tranșează dezbaterea privind eliminarea cotei unice de impozitare așa cum vea PSD: liberalii nu vor renunța la acest sistem. Soluția aleasă pentru echilibrarea bugetului, care a avut anul trecut un deficit de 6,7% din BIB, este creșterea încasărilor la buget, din taxele deja existente.

Premierul nu vrea ca salariile mari să fie impozitate diferit de cele mici așa că nu este dispus să renunțe la impozitarea unică, de 16%:

„PNL continuă să susțină cota unică așa cum ne-am asumat, noi nu susținem introducerea de taxe și impozite noi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noul șef al ANAF a promis vineri că inspectorii Fiscului vor încerca să reducă evaziunea fiscală, dar, spune el, orice s-ar face Agenția nu poate aduce la pușculița țării mai mult de 36% din totalul banilor.

Premierul și ministrul Finanțelor i-au cerut lui Lucian Heiuș să-și convingă angajații să aducă la buget lunar, cu 2 miliarde de lei în plus:

„Din analizele mele personale și nu am pretenția să fie foarte corecte, ne încadră, dacă am încasa tot și am eradica evaziunea fiscală, undeva la 35-36% din PIB. În anul 2021, încasările fiscale din PIB au fost de 26,1%, țina pe care o avem pentru 2022 este cu 0,5%, deci trebuie să ajungem undeva la 26,6-26,7%.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O soluție pentru creșterea veniturilor ar fi ca firmele mici  care plătesc acum impozit de 1% să fie obligate să aibă macar un angajat pentru care să se plătească taxe. Deficitul la bugetul asigurărilor sociale este acum de 12 miliarde de lei și peste 250.000 de firme declară că nu au niciun angajat.

În altă ordine de idei, bugetul țării crește și prin sumele încasate de la Comisia Europeană prin PNRR. Problema este că, deși acum în conturi se află 3,8 miliarde de euro virate de la Bruxelles, niciun minister nu a accesat banii.

Motivul? Fie licitațiile pentru șantiere sau îmbunătățirea serviciilor publice nu au pornit, fie ele nu sunt gata.