Confidenţialitate

PNL a atacat la CCR modificările la legea TVR şi legea Radioului public

PNL a atacat marţi la Curtea Constituţională modificările aduse la finalul lunii iunie legii Societăţii Române de Televiziune şi legii Societăţii Române de Radio despre care spun că vor compromite iremediabil statutul, organizarea şi funcţionarea celor două servicii publice autonome de interes naţional, reglementate şi de Constituţie.

PNL a arătat, în sesizarea adresată CCR, că Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă (L263/2016) în şedinţa din data de 20 iunie 2017, dar cu un conţinut substanţial modificat faţă de forma dezbătută şi adoptată de prima cameră sesizată (Camera Deputaţilor) încălcând astfel principiul bicameralismului.

Totodată, PNL a arătat în sesizarea către CCR că Guvernul României a transmis Senatului, în luna martie a acestui an, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă criticată, iar Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului a emis, de asemenea, un aviz negativ încă din 14 iunie 2016.

Astfel, PNL a sesizat CCR că legea în cauză încalcă drepturi fundamentale constituţionale şi permite ingerinţe nepermise ale autorităţilor statului asupra dreptului de asociere, care ”nu respectă principiul consacrat al proporţionalităţii în raport de rigoarea exigenţelor indicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi de Comisia de la Veneţia”.

Liberalii mai susţin că prin separarea funcţiilor de preşedinte-director general, PSD urmăreşte de fapt să scoată de sub controlul Parlamentului funcţia executivă, punând-o în sarcina unui director general care va avea majoritatea atribuţiilor executive, derobat de orice răspundere faţă de Parlament, în timp ce Consiliul de Administraţie va avea un rol pur decorativ.

”De asemenea, proiectul de lege a urmărit în 2017 schimbarea componenţei consiliilor de administraţie ale SRR şi SRTV, astfel încât acestea să nu-şi mai încheie mandatul la termen, ci mult mai devreme şi să dispună de o majoritate confortabilă, conform algoritmului politic stabilit de alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016”, mai arată PNL în sesizarea depusă la CCR.

Senatul a adoptat la finalul lunii iunie, în calitate de cameră decizională, o serie de modificări la legea TVR şi la legea Radioului public, una dintre cele mai importante fiind separarea funcţiilor de preşedinte de cea de director general ale celor două instituţii.