Confidenţialitate

Pneumonia reprezintă o complicaţie a sindromului de apnee în somn

Iar acum, un nou studiu sugerează că oamenii care suferă de apnee în somn se confruntă cu un risc crescut pentru pneumonie.

Studiul realizat în Taiwan a inclus 34,100 de persoane dintre care aproximativ 6000 aveau apnee în somn. Participanții au fost urmăriți 11 ani. La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că cei care avea această afecțiune prezentau un risc crescut pentru pneumonie, decât cei sănătoși. Cu cât apneea în somn este mai severă, cu atât riscul este mai crescut.

Printre cauzele acestei asocieri s-ar putea număra riscul de aspirație crescut și imunitatea scăzută. Aspirația apare în urma afectării reflexului de înghițire, consecința fiind trecerea bacteriilor din cavitatea bucală și din secrețiile faringiene în căile respiratorii. Pentru că apneea în somn conduce la oboseală, întrerupând somnul în mod repetat, sistemul imunitar al organismului este slăbit, nu mai poate lupta eficient împotriva agenților patogeni, iar infecția țesutului pulmonar, numită pneumonie, apare ușor.

Unul dintre cei mai importanți factori de risc ai sindromului de apnee în somn este obezitatea. Medicul specialist ORL sau pneumologul vă pot ajuta să aflați dacă suferiți de o astfel de afecțiune.