Confidenţialitate

PMP: Prin starea de urgenţă, statul are la dispoziţie toate pârghiile pentru a acţiona imediat

Preşedintele Partidului Mișcarea Populară consideră că, prin starea de urgenţă ce va fi decretată la începutul săptămânii viitoare, pentru a lua măsuri excepţionale ce ţin de siguranţa publică.

“Iată că ne aflăm în faţa unui pericol iminent ce ţine de sănătatea publică şi statul, prin această stare de urgenţă, are la dispoziţie toate pârghiile pentru a acţiona imediat. Pe de o parte, pentru a debloca resurse uriaşe de la bugetul de stat, care să ne asigure că suntem pregătiţi să intervenim cu bani pentru a aduce echipamentul medical necesar în ţară sau pentru a-l crea, iar pe de altă parte, pentru a lua măsuri excepţionale ce ţin siguranţa publică şi anume să impună, acolo unde este nevoie, ca cetăţenii să respecte cu stricteţe toate deciziile luate de Guvern în următoarea perioadă”, a precizat Eugen Tomac pentru Agerpres.

“Probabil vom avea o situaţie în care cetăţenilor li se va recomanda să respecte un anumit regim orar în ceea ce priveşte circulaţia în spaţiul public. Rămâne de văzut exact ce măsuri va adopta statul în următoarea perioadă, dar este limpede că în această perioadă de criză trebuie să ţinem cont cu stricteţe de tot ceea ce vor comunica autorităţile statului. Este absolut firesc ca în această perioadă să ţinem cont de toate recomandările. Statul a întârziat, criza politică a întârziat luarea unor măsuri pe care trebuia să le luăm în urmă cu câteva zile sau săptămâni. Esenţial este să ne adaptăm condiţiilor de criză de astăzi şi să facem ceea ce trebuie începând de mâine”, a adăugat liderul PMP.

În opinia sa, românii au nevoie de foarte multă luciditate în această perioadă, trebuie să accepte situaţia de fapt, “fără a exagera”.

“Eu cred că nu trebuie să intrăm în panică, avem nevoie de foarte multă luciditate şi acceptarea situaţiei de fapt, exact aşa cum este, fără a exagera. Dacă toţi ne vom înghesui spre spitale, spre farmacii şi nu vom fi prudenţi în a încerca să-i lăsăm doar pe cei care în mod real au nevoie de îngrijiri, riscăm să ne blocăm ca naţiune. În momente excepţionale este esenţial ca oamenii să nu se agite mai mult decât este cazul şi să ţină cont de aceste recomandări. Igienă în primul rând, cât mai puţine deplasări şi să îi lăsăm pe cei care au nevoie de asistenţă medicală să beneficieze în primul rând, să nu punem o presiune mai mare pe sistemul medical, care oricum în aceste momente foarte dificile îşi desfăşoară activitatea sub o presiune greu de suportat”, a subliniat Eugen Tomac.