Confidenţialitate

Ploiești: 2 pacienți au murit într-un incendiu izbucnit la Secția de Boli Infecțioase a SJU | AUDIO

Doi pacienți au murit într-un incendiu izbucnit, orele trecute, la Sectia de Boli Infecţioase a spitalului județean din Ploieşti, unitate suport Covid.

Pompierii militari au stins flăcările, care cuprinseseră un salon de la parterul clădirii, iar autorităţile au început transferul altor 16 de pacienţi către Spitalul Judeţean de Urgenţă.

O infirmieră care se afla în salonul respectiv a suferit arsuri pe aproape jumătate din suprafața corpului, urmând a fi transferată la Spitalul Floreasca din București.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă transmite că incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi.

La faţa locului, au fost mobilizate 6 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o descarcerare şi 20 de ambulanţe SMURD şi SAJ cu 57 de pompieri militari, precizează ISU Prahova.

Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti este secţie a SJU Ploieşti şi funcţionează într-o altă clădire.

Cauzele incendiului, ultimul dintr-o serie înregistrată de la izbucnirea pandemiei, sunt investigate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Raluca Florentina Vasiloae, ISU Prahova

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că s-a luat decizia ca celelalte pavilioane ale secţiei să nu fie evacuate, pentru că nu au fost afectate de incendiu. Există, însă, o problemă cu furnizarea căldurii, instalatorii lucrând pentru remedierea situaţiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti a declarat că instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar unitatea dispunea şi de detectoare de oxigen.

“Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă… Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen… Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii”, a spus medicul Bogdan Nica.

“Nu la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet. Se întâmplă. Într-o atmosferă cu oxigen… erau doi bolnavi cu CPAP [măşti de oxigen – n. red] acolo, cantitate mare de oxigen… E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul”, a explicat managerul.

Recent, procurorii anunțau că incendiul care a cuprins Spitalul din Piatra Neamț, toamna trecută, a pornit de la o candelă uitată aprinsă la căpătâiul unui pacient aflat în secția de Terapie Intensivă. Două asistente și alte cadre medicale se află, alături de directori ai unității, în vizorul anchetatorilor.

La nivel național, presiunea pe spitalele Covid se menține ridicată.

Din cei peste 17.000 de bolnavi Covid internaţi, 1.823 se află încă la terapie intensivă, o uşoară scădere faţă de ziua precedentă.

Alte peste 400 decese asociate infecției cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, între care cel al unei fete de 19 ani din Bucureşti. În majoritate, răpuse sunt persoanele nevaccinate.

Tendinţa descrescătoare a infecțiilor cu SARS-CoV-2 se menţine la nivel național. Aproape 6.300 de contaminări au fost raportate, la peste 54.000 de teste efectuate.