Confidenţialitate

Plenul CSM discută miercuri ordonanța de modificare a codurilor penale

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se va reuni, miercuri, pentru a da un aviz la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă adoptat marţi seară de Guvern pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, la solicitarea Ministerului Justiţiei.

Plenul CSM are pe ordinea de zi de miercuri un singur punct: “Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017”.

Solicitarea Ministerului Justiţiei a fost transmisă marţi, potrivit documentelor postate pe site-ul CSM. Astfel, într-o notă scrisă de mână pe solicitarea ministerului este trecută ora 17.00, alături de menţiunea: “Membrilor CSM pe e-mail. Comisia 1 CSM, DLDC, ICCJ, instanţe şi PICCJ, parchete”, scrie news.ro.

În document sunt subliniate cuvintele “proiect de ordonanţă”, “Codului Penal”, “Codului de Procedură Penală” şi “rugămintea de a-l aviza”.

Documentul este semnat pe ultima pagină de ministrul Justiţiei. Tot acolo sunt trecuţi, ca avizând favorabil,  ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fără ca pe document să existe semnăturile celor doi miniştri.

Proiectul are și unele modificări faţă de prima variantă, care a primit aviz negativ de la CSM.

Concret, pentru favorizarea făptuitorului nu există pedepse în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Acest lucru înseamnă că membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului. Concret, ministrul Justiției, Florin Iordache, nu poate fi cercetat pentru favorizarea făptuitorului, în condițiile în care, săptămâna trecută a fost depusă o plângere penală pe numele său.

Totodată, dispare neglijenţa în serviciu, iar în cazul abuzului în serviciu, funcţionarul trebuie să încalce legea “cu ştiinţă”, pentru a fi pedepsit.

OUG menţine termenul de şase luni până la care pot fi făcute denunţuri şi pragul de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu.