Confidenţialitate

Plenul Camerei votează azi cererea DNA de urmărire penală a lui fostului ministru, Eugen Bejinariu

Plenul Camerei Deputaţilor se va pronunţa, marţi, prin vot secret, cu bile, asupra cererii DNA de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Votul asupra proiectului de hotărâre va fi dat în sesiunea de vot final, care va începe la ora 12.00.

USR şi PNL au anunţat că vor vota în favoarea cererii de urmărire penală a fostului ministru Eugen Bejinariu, liberalii precizând că vor vota cu bilele “la vedere”, fiind acuzaţi de UDMR că se încalcă astfel Regulamentul, pentru că acolo se precizează că votul este secret. PSD, ALDE şi PMP nu au anunţat cum vor vota în acest caz.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis, în 15 mai, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în care îi adresează rugămintea de a urgenta procedurile în cazul solicitării de începere a urmării penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

„Revenim la adresa noastră din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmăririi penale faţă de Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea SGG în perioada 2000- 2004 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz in serviciu şi vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile legale în vederea urgentăriii procedurilor prevăzute de Legea 115 privind responsabilitatea ministerială”, se arată în scrisoarea semnată de Lazăr.

Procurorul general precizează, totodată, că lipsa unui răspuns la cererea formulată în luna noiembrie 2016 împiedică soluţionarea cauzei, afectând totodată principiile aflării adevărului şi termenul rezonabil al procesului penal prevăzute de Codul de procedură penală.

Potrivit acestuia, în dosar sunt implicate şi alte persoane şi, datorită legăturii dintre acestea şi Eugen Bejinariu, se impune investigarea tuturor celor implicaţ, cercetările neputând fi disjunse.

„În absenţa răspunsului Camerei Deputaţilor, urmărirea penală se desfăşoară numai faţă de persoane care nu beneficiază de imunitate, ceea ce poate crea o situaţie discriminatorie”, a mai scris Lazăr.