14.000 de Întreprinderi Mici și Mijlocii afectate de pandemie au aplicat până la această oră pentru accesarea granturilor pentru capitalul de lucru.
Platforma a fost deschisă joi. Granturile, bani nerambursabili, sunt acordate din fonduri europene.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu spune la Europa FM că în această schemă de ajutor suma totală disponibilă este aproape de 350 milioane de euro.
„Este o aplicatie informatică, cred că este prima de acest tip în momentul de față pe accesare de fonduri europene și vrem să menținem acest mod digital de accesare al fondurilor europene. Până la această dată avem peste 14.000 de companii care au solicitat schema 2 de granturi. Suma maximă care poate fi accesată de un IMM este de 150.000 de euro, grant pentru capitalul de lucru, dar, în schimb, ea este limitată la maximum 15% din cifra de afaceri”, a precizat Ministrul Economiei.
Firmele care pot aplica sunt cele afectate de pandemie din mai multe domenii, precum HORECA sau Transporturi. Înscrierile se fac pe platforma granturi.imm.gov.ro.
Valoarea fondurilor nerambursabile pe care le pot primi companiile se calculează în funcție de cifra de afaceri. De exemplu, IMM-urile cu o cifră de afaceri cuprinsă între 5.000 şi 13.500 de euro în 2019 pot obţine 2.000 euro.
Virgil Popescu: „Vorbim de industria ospitalieră, de Horeca, de transporturile de persoane, vorbim de foarte multe coduri CAEN care au fost afectate.”
Ministrul Economiei spune la Europa FM că la începutul lunii noiembrie ar urma să fie lansată și platforma dedicată granturilor pentru investiții. Aici se schimbă puțin regulile, explică Virgil Popescu:
„Acolo nu mai este principiul primul venit – primul servit, este o evaluare semi-automată a proiectelor de investiții, vom avea schema deschisă circa 30 de zile, după care vom face această evaluare, acolo va fi punctaj și, în funcție de clasamentul descrescător al punctelor, companiile vor fi declarate eligibile și vor semna contractul de finanțare.”