Confidenţialitate

Plasticul, inamicul zilelor noastre

Plasticul este un material ieftin, utilizat pentru aproape orice în această lume. Găsim plastic în avioane, mașini, calculatoare, în electrocasnice, în telefoane, în haine, în toate ambalajele, inclusiv cele pentru alimente sau cosmetice. Practic, putem spune că trăim într-o lume de plastic.

Dacă vreți să vă convingeti, faceți un exercițiu simplu și uitați-vă în casele voastre, în sertare, în frigider, în dulapuri, chiar și prin buzunare. Vedeți câte produse din viața noastră conțin plastic. Sunt 7 tipuri de plastic, fiecare cu propriile caracteristici și modalități de reciclare.

Vestea proastă este plasticul necesită sute de ani pentru a se descompune și, atunci când o face, se transformă în microparticule, pe care le respirăm sau chiar le înghițim. Pungile de plastic durează aproximativ 150 de ani pentru a degrada. Polipropilena, materialul principal cu care sunt fabricate, are nevoie între 100 și 300 de ani pentru a se dezintegra în mod natural.

Potrivit unor date centralizate de Parlamentul European, mai puțin de o treime dintre deșeurile din plastic sunt reciclate în Europa.

Din 2015, au fost produse peste 6,9 ​​miliarde de tone de deșeuri din plastic. Doar 9% au fost reciclate, 12% incinerate, iar 79% au fost acumulate în gropi de gunoi sau în natură. Peste 40% din plasticul produs este utilizat o singură dată înainte de a fi aruncat.

Rata redusă a reciclării plasticului în UE duce la pierderi mari atât pentru economie, cât și pentru mediu. Se estimează că 95% din valoarea materialului de ambalaj din plastic se pierde după ciclul scurt al primei utilizări.

În fiecare an, producția și incinerarea materialelor plastice emit aproximativ 400 de milioane de tone de CO2 la nivel global, o parte dintre acestea putând fi evitate printr-o reciclare mai bună.

Deputații europeni au susținut o strategie europeană în domeniul plasticului în septembrie, care impune ca toate ambalajele din plastic să fie reciclabile până în 2030. Sunt însă necesare măsuri de stimulare a pieței pentru plastic reciclat.

Tocmai pentru că situația este gravă, în acest weekend are loc #REplasticHack, un hackathon online co-organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România alături de Cluj Hub și ROTSA (Asociația Română pentru Antreprenoriat în Tehnologie). În 36 de ore, participanții caută să dezvolte o soluție inovatoare pentru reducerea utilizării plasticului. Pe tot parcursul weekend-ului, mentorii consiliază participanții și își punla dispoziție competențele pentru a dezvolta soluții.

ILUSTRAȚIE: John Cameron / Unsplash

INFOGRAFIC: Parlamentul European