Confidenţialitate

Planurile CNAIR pentru creșterea siguranței rutiere | AUDIO

Cel puțin 1.900 de români își pierd viața, în fiecare an, în accidente rutiere. Alte opt mii de persoane sunt grav rănite, iar unele dintre ele rămân cu infirmități pe viață.

Încă din 2007, de când a aderat la Uniunea Europeană, România s-a angajat să reducă cu 50 la sută numărul morților în accidente rutiere. Deși bilanțul este în scădere, suntem în continuare pe primul loc în Uniune când vine vorba despre numărul deceselor pe șosele.

În cadrul campaniei “Dincolo de cifre sunt oameni”, Europa FM prezintă cum și-a propus compania națională de drumuri să crescă siguranța rutieră.

În România, sunt peste 100 de zone, botezate puncte negre, unde se produc frecvent accidente rutiere cu morți. Unele nu sunt semnalizate corespunzător. Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere ne asigură că a luat măsuri.

“Aceste sectoare de puncte negre-noi constant încercăm să remediem semnalizarea, s-o suplimentăm dacă este cazul. Montăm elemente speciale de siguranță, cum e parapetul, dacă nu este, sau îl refacem, după caz”, spune Flavius Pavăl, șeful Direcției Siguranță Rutieră:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

L-am întrebat pe Flavius Pavăl care este cel mai important proiect al Companiei de Drumuri pentru reducerea numărului de accidente cu victime:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alte două tipuri de parapete, elastice cu cabluri și cu rulori vor fi montate anul acesta pe drumurile naționale. Vor exista și două proiecte pilot: manechine din plastic îi vor avertiza pe șoferi asupra lucrărilor din carosabil, iar pe autostrada A1, la ieșirea spre Pitești, vom avea, până la finele anului, primul drum muzical.

Cine nu depășește viteza legală, ascultă Ciocârlia și Drumurile noastre.

Șoferii se plîng de starea proastă a infrastructurii dar starea drumurilor nu este luată în calcul în strategia de siguranță rutieră a Companiei. Majoritatea accidentelor se produc din vina șoferilor – spune Flavius Pavăl:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Germania, renumită pentru starea impecabilă a drumurilor, are între 5 și 7 la sută accidente produse din cauza problemelor de smenalizare a drumurilor – susține președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, Cătălin Codescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

CNAIR și-a mai propus ca până la finalul anului 2021 să semnalizeze corespunzător aproape 250 de treceri la nivel cu calea ferată. Aici vor fi montați, între altele, stâlpi de iluminat cu încărcare solară și vor exista marcaje de tip covor antiderapant.