Confidenţialitate

Planul Simion, case la 35.000 de euro. Bogdan Tănasă: Depinde ce calitate primești pentru banii pe care îi plătești / Ultima casă construită ne-a costat 49.000 de euro | VIDEO

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a lansat în vară programul „Planul Simion”, un program prin care promite românilor apartamente cu două camere, la un preț de 35.000 de euro. Programul este adresat în special populației tinere a României, care are un acces greu la programele de creditare pe care le au băncile. Pentru a-și susține proiectul de campanie electorală, liderul AUR și-a construit o casă despre care susține că l-ar fi costat 30.000 de euro. Mesajul de pe afișele electorale a fost schimbat ulterior într-o ofertă de case la preț de producător. Realitatea din spatelor acestor cifre e contrazisă de opinii ale celor care construiesc case. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Bogdan Tănasă – fondatorul proiectului „Casa Share” – a subliniat că dezvoltatorii unui imobil fac bani din materialele folosite. „Depinde ce calitate primești pentru acei bani pe care îi plătești pentru o casă sau un apartament. De aici vin banii constructorilor”. Ultima casă pe care a construit-o alături de voluntari a costat 49.000 de euro. O locuință de 68 de metri utili, cu hol, două dormitoare, o bucătărie mică și o baie, a detaliat Bogdan Tănasă. 

Bogdan Tănasă: „Ultima casă ne-a costat 49.000 de euro. Cu tot cu mobilă, cu sanitare, cu totul în casă”

Cătălin Striblea: Tu faci locuințe sociale. 34 sunt?

Bogdan Tănasă: „34, tocmai ce am întemeiat-o pe ultima”.

Cătălin Striblea: Ok, și faci niște locuințe, le-am și vizitat, de o calitate medie, să le spunem. Nu sari calul, nu te duci în jos, mi se pare că sunt niște locuințe pentru niște oameni care nu au altă șansă în viață. Le faci cu ajutorul comunității, a sponsorilor, a multor oameni. La cât te duci cu o lucrare de asta? Ți-ai fcut un calcul?

Bogdan Tănasă: „Așa este, da, asta facem noi. Încercăm să îi ajutăm pe cei la nevoie. Ideea este că, din start, noi nu facem profit ca un constructor normal”.

Cătălin Striblea: „De aceea te-am sunat. Să dau de o parte, să văd așa, pe zero cum se duce o casă.

Bogdan Tănasă: „Ultima casă ne-a costat 49.000 de euro. Cu tot cu mobilă, cu sanitare, cu totul în casă. Doar casa”.

Bogdan Tănasă: „O casă poate să coste mai puțin, o casă poate să coste mai mult, în funcție de mărimiea camerelor și a casei”

Cătălin Striblea: Doar casa. Ce înseamnă la tine o casă? E o locuință cu parte și pod.

Bogdan Tănasă: „E o locuință cu parter, cu un hol și din hol se intră într-o bucătărie mică, două dormitoare, baie și cam atât. În general, e un proiect standard pe care îl creștem în funcție de câți copii sunt în acea familie. O casă poate să coste mai puțin, o casă poate să coste mai mult, în funcție de mărimea camerelor și a casei”.

Cătălin Striblea: Când zici 49.000 de euro, câți metri utili ai acolo?

Bogdan Tănasă:68 de metri utili”.

Bogdan Tănasă: „Avem trei băieți pe care îi plătim și, pe lângă ei, sunt mai des voluntari care vin să ajute”

Cătălin Striblea: Și ăsta 49.000 de euro vine cu casa, cum i-am zice noi, la cheie, nu?

Bogdan Tănasă: „La cheie, da. Le dăm cheia. Aici eu v-am spus câ a costat ultima casă. Noi avem voluntari aici. Cineva ne face bucătăria la preț de producător sau câteodată gratis. Sunt mai multe variabile. Avem și niște constructori de mulți ani care construiesc aceste case. Cu voluntarul care lucrează la calculator nu prea poți să construiești un zid că a doua zi riști să se dărâmă. Proiectanții ne fac actele gratis, pentru că vor și ei să ne ajute”.

Cătălin Striblea: Și manopera constructorilor?

Bogdan Tănasă: „Aici avem trei băieți pe care îi plătim și, pe lângă ei, sunt mai des voluntari care vin să ajute. Copii care au crescut vin să ajute, pentru că și ei au fost ajutați la rândul lor”.

Bogdan Tănasă: Unii oameni mă sună și îmi zic: „te rog frumos, uite, îți plătesc de trei ori cât face și vino și termină-mi casa. Nu am încredere în constructori”

Cătălin Striblea: Deci ai un 49.000 de euro în condițiile în care tu atragi o forță de muncă, cu excepția acelor trei muncitori pe care îi plătiți, atragi o forță de muncă tehnic gratuită.

Bogdan Tănasă: „Gratuită, da”.

Cătălin Striblea: Nu e ușor să construiești o casă în România.

Bogdan Tănasă: „Nu este ușor, chiar și cu bani este foarte greu. De zece ani construiesc aceste case și am învățat să fac construcții. Unii oameni personal mă sună și îmi zic: <<te rog frumos, uite, îți plătesc de trei ori cât face și vino și termină-mi casa, pentru că eu nu am cu cine construi. Nu am încredere în constructori>>. Pentru că dai bani și nu primești nimic la schimb”.

Bogdan Tănasă: La o casă de 50.000 de euro, un constructor poate pune un adaos de 20.000 de euro

Cătălin Striblea: Știu povestea aceasta. Dar tu, care ești om d afaceri, care te-ai apucat de construcții și bănuiesc că vorbelti cu constructorii la tine în sat…

Bogdan Tănasă: „Numai de la ei am învățat”.

Cătălin Striblea: La o casă de asta, cât vine un adaos pe piața liberă? Dacă iese o casă la 50.000 de euro, cât adaos pune un constructor?

Bogdan Tănasă: „Undeva la 20.000 de euro”.

Bogdan Tănasă: Depinde ce calitate primești pentru acei bani pe care îi plătești pentru o casă sau un apartament. De aici fac bani constructorii

Cătălin Striblea: 20.000 de euro adaos, care, atenție, nu e profit. Să înțelegem asta. Și profitul unui constructor? Onest, Bogdan Tănasă, la o lună, cât ar trebui să fie?

Bogdan Tănasă: „La o lună nu pot să zic, dar la metru pătrat aș putea aprecia. Depinde de complexitatea lucrării. Și depinde cu ce materiale faci. Dezvoltatorii de aici fac bani. Din ce fel de materiale. Un adeziv poate să coste 15 lei sau 100 de lei. Depinde ce calitate primești pentru acei bani pe care îi plătești pentru o casă sau un apartament. De aici vin banii constructorilor”.

Cătălin Striblea: Și profitul la metru pătrat cam cât îl apreciezi?

Bogdan Tănasă: „Să construiești e 1000 de euro metrul pătrat. La noi la Iași se construiește cu 1600 metrul pătrat. Acum depinde de ce fel de materiale folosești.

Bogdan Tănasă: „Noi avem nevoie să se construiască în România și avem nevoie de acești constructori”

Cătălin Striblea: Vreau să te întreb, ca om de afaceri, într-o țară care e normală, cum e România, un profit care se duce în zona aceasta pe care ai spus-o, e un profit corect, onest, care ajută societatea, care e mare?

Bogdan Tănasă: „Eu zic că actualii constructori ajută societatea. Ajută, pentru că se construiește încontinuu, iar noi avem nevoie să se construiască în România. Cum construiesc sau la câți bani scot acea casă, acel apartament depinde de fiecare. Dar noi avem nevoie să se construiască în România și avem nevoie de acești constructori. Eu nu sunt constructor, nu țin partea nimănui, dar cred că privații trebuie să construiască și construiesc bine în țara noastră”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct”:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marcel Ciolacu, despre rectificarea bugetară: „84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european care are un deficit bazat în primul rând pe investiții” | VIDEO | DOCUMENT