Confidenţialitate

Planul fiscal pe 7 ani asumat de România la Bruxelles. Bogdan Glăvan: „Datoria publică a României va ajunge la 63% din PIB – o creștere colosală” | AUDIO

Bogdan Glavan, profesor universitar doctor și candidat Forța Dreptei Iași, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. Planul fiscal pe 7 ani asumat de România la Bruxelles arată că „pentru prima oară în istorie că datoria publică a României va ajunge la 63% din PIB – o creștere colosală”, explică Bogdan Glăvan la Europa FM. „Dacă ne dăm înapoi cu an, doi, la programul de guvernare al Guvernului Ciolacu, vedem ce spuneau acolo: că vor stopa guvernarea pe datorie, că va scădea datoria sub 50%. Iată că nu doar au stopat-o și că nu scade, dar crește de la 50% la 63%”, adaugă Bogdan Glăvan. „Taxele au crescut în ultimii doi ani – și în 2023 și în 2024. Dacă ne uităm pe execuția bugetară vedem că nu s-a întâmplat aproape nimic. Adică, în fiecare an au spus că o să fie un impact bugetar de 1% din PIB din cauză că au legiferat taxe. Impactul este aproape zero”, a mai spus Bogdan Glăvan.

Bogdan Glăvan: „Datoria publică a României va ajunge la 63% din PIB – o creștere colosală”

Ioana Ene Dogioiu: Planul pe 7 ani, convenit cu Bruxelles, pe care nici ministrul de Finanțe, nici premierul nu au considerat necesar să îl explice pe larg poporului. Au mai apărut lucruri pe surse, dar nu a ieșit nimeni să spună ce s-a convenit și ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Ați aflat ce este în el și care este semnificația acestui plan? Cât de important este el?

Bogdan Glăvan: „Culmea este că nici în mass-media nu am văzut discutată sau prea multă lume interesată de așa ceva. Ceea ce este dramatic, deoarece acest plan reprezintă cadrul politic pentru următorii șapte ani – cadrul de politică economică.

Și acest cadru ne spune pentru prima oară în istorie că datoria publică a României va ajunge la 63% din PIB – o creștere colosală. În niciun guvern până acum nu îndrăznit vreodată să estimeze că va depăși 50%.

Și dacă ne dăm înapoi cu an, doi, la programul de guvernare al Guvernului Ciolacu, vedem ce spuneau acolo: că vor stopa guvernarea pe datorie, că va scădea datoria sub 50%. Iată că nu doar au stopat-o și că nu scade, dar crește de la 50% la 63%”.

Bogdan Glăvan: „Conform acestui plan, costul cu care România se împrumută va rămâne la un nivel foarte ridicat, adică similar cu ce de azi”

Bogdan Glăvan:Acest lucru ridică multă probleme, pentru că tot conform acestui plan, costul cu care România se împrumută va rămâne la un nivel foarte ridicat, adică similar cu ce de azi.

Atenție, una este să te împrumuți la 7% dobândă când și inflația ta este 6% dobândă. Alta este să te împrumuți la 7% când inflația o să fie mai mică. Inflația va scădea, încet-încet va scădea. Dar noi și peste șapte ani tot cu 7% o să ne împrumutăm? Asta este îngrozitor.

Cred că oricine are niște rate la bancă știe ce înseamnă să plătești o dobândă mare, mai ales atunci când nu-ți cresc veniturile în aceeași proporție”.

Bogdan Glăvan: „În fiecare an au spus că o să fie un impact bugetar de 1% din PIB din cauză că au legiferat taxe. Impactul este aproape 0. Deci nu vin mai mulți bani la buget”

Bogdan Glăvan:Deci, o dobândă colosală. România a avut perioadele ei faste, să spunem, norocoase, când s-a împrumutat la dobânzi foarte mici. Prin ani 2020-2021, de exemplu, erau dobânzi foarte mici. Acum dobânzile sunt mari. De asemenea, ce vedem este lipsa totală de explicare a modului în care se vor ajusta finanțele publice. Vedem că veniturile din taxe vor crește, dar nu știm exact cum vor crește”.

Ioana Ene Dogioiu: Crescând taxele, nu cumva?

Bogdan Glăvan: „De asta spun că domnul Ciolacu va reveni asupra impozitării progresive și asupra altor impozite. Se vor întâmpla deoarece altfel nu putem explica creșterea veniturilor din taxe. Și țin să spun aici un lucru: taxele au crescut în ultimii doi ani – și în 2023 și în 2024. Dacă ne uităm pe execuția bugetară vedem că nu s-a întâmplat aproape nimic. Adică, în fiecare an au spus că o să fie un impact bugetar de 1% din PIB din cauză că au legiferat taxe. Impactul este aproape 0. Deci nu vin mai mulți bani la buget. Impozitul pe bacșiș – celebru – nu a adus bani la buget”. 

Bogdan Glăvan: „Perspectiva unei crize puternice la orizont îmi este destul de limpede”

Bogdan Glăvan: „Și aici suntem într-o păcăleală. Vor fi forțați să bage mâna mai adânc în buzunarul nostru, să mai abitir impozitele ca totuși să mulgă ceva. Asta este ideea. Și o vor face. Vor mulge ceva doi ani de zile, după care economia se va scufunda atât de rău încât perspectiva unei crize puternice la orizont îmi este destul de limpede”.

Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Bogdan Glăvan

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bogdan Glăvan, analist economic, despre estimarea BERD privind creșterea economică a României sub estimarea prognozată de Guvern: Vor fi noi măriri de taxe care vor îngropa economia și mai mult | AUDIO