Confidenţialitate

Planul de reforme propus de Grecia acceptat

Prelungirea asistenței financiare nu va intra în vigoare decât după ce e ratificată de toate statele membre ale zonei euro – în unele cazuri, va fi nevoie ca Parlamentele locale să se pronunțe prin vot asupra înțelegerii.

Anunțul, însă, a dus la o creștere de 10% pe bursa de la Atena – cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

Grecia s-a angajat, între altele, să combată evaziunea fiscală și să reformeze instituțiile și companiile de stat. Înțelegerea a preîntâmpinat o criză imediată, a spus comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici. Nu înseamnă, a continunat demnitarul francez, că partenerii Greciei sunt de acord cu toate măsurile propuse – înseamnă că abordarea e suficient de serioasă ca să permită continuarea discuțiilor.

Cabinetul condus de Alexis Tsipras a promis că nu va anula privatizările făcute de precedenta guvernare, dar că va analiza mai atent contractele care n-au fost deja puse în practică. Salariul minim pe economie nu se va majora în viitorul apropiat, nici funcționarii publici concediați deja nu vor fi reangajați, dar șomerii vor fi ajutați să-și găsească locuințe și vor primi asistență medicală în regim gratuit. Guvernul din Atena va încerca, de asemenea, să descurajeze pensionările anticipate.

Măsurile afectează și cabinetul propriu-zis: numărul ministerelor va fi redus de la 16 la 10. Chiar și-așa, marile probleme ale economiei Greciei persistă: datoria publică este imensă, iar creșterea – neglijabilă. Cel mai probabil, după patru luni relativ calme, Grecia va reveni pe prima poziție a agendei dezbaterilor de pe continent.