În cel mult 2 săptămâni, ministrul Finanțelor va prezenta Guvernului planul de modificare a Codului Fiscal, astfel încât modificările asumate inclusive prin PNRR să intre în vigoare cel mai devreme de la începutul anului viitor. În timp ce PSD susține impozitarea progresivă a veniturilor salariaților, ministrul Finanțelor insistă că munca, mai ales cea prost plătită, trebuie impozitată mult mai puțin.
În criză de bani și în condițiile în care se împrumută cu dobânzi record, de aproape 8%, Guvernul trebuie rapid să găsească o modalitate de creștere a încăsarilor la buget.
Marcel Ciolacu: Avem 27% venituri din construcția PIB și cheltuieli de 40%
„Nu puteți să-mi spuneți că Spania, Olanda, Germania, Statele Unite ale Americii, Italia, toți sunt tâmpiți pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilități. Și noi, românii, suntem cei mai deștepți, dar avem 27% venituri din construcția PIB-ului și cheltuieli de 40”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă: Sistemul de impozitare nu va fi modificat în 2022
Așa cum se prevede și în PNRR, pentru creșterea veniturilor la buget, Guvernul trebuie să vadă de unde și cum poate încasa mai mult, iar premierul Nicolae Ciucă a dat termen Ministerului de Finanțe să prezinte concluziile în 2 săptămâni.
„Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare”, a spus Nicolae Ciucă.
Anca Dragu: Avem al doilea cel mai mic buget național din Uniunea Europeană
Fost ministru al Finanțelor, Anca Dragu spune că Guvernul trebuie să se concentreze pe eficientizarea Agenției de Administrare Fiscală, așa cum e prevăzut și în PNRR.
„Avem al doilea cel mai mic buget național din Uniunea Europeană, după Irlanda. Avem numai 32% venituri publice raportat la Produsul Intern Brut. Media europeană este de 45%”, a spus Anca Dragu.
Întrebată ce trebuie să fie făcut la ANAF, Anca Dragu a spus că: „Digitalizarea și simplificarea tuturor formelor prin care ANAF-ul interacționează cu cetîțeanul; simplificarea tuturor declarațiilor”.
Anca Dragu: Trebuie foarte mult extinsă economia românească
Fost economist la Comisia Europeană și FMI, Anca Dragu este unul dintre cei care monitorizează implementarea PNRR în România. Ea explică ce alte ținte are de îndeplinit Guvernul.
„Ca linie de analiză trebuie să identifice condiții similare pentru regimul fiscal. Trebuie să închidă acele regimuri preferențiale care s-au acordat în timp. Dar aceasta presupune întâi analiză și apoi, în următorul an, să vină cu măsurile concrete. Lumea se duce strict pe elemente de fiscalitate – trebuie foarte mult extinsă economia românească. Investiții, investiții și investiții. Reindustrializare”, a spus Anca Dragu la Europa FM.
Tot până la finalul anului, Guvernul trebuie să aprobe un plan pentru reducerea muncii la negru, să stabilească criteriile de risc pentru clasificarea contribuabililor și să adopte o lege privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Taxele și impozitele nu vor fi modificate pentru acest an, dă asigurări premierul | AUDIO