Menta este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute. Se pare că a fost folosită chiar cu 1550 ani î.Hr. în Egipt, dovadă fiind pereții templului Edfu, din Aswan de astazi, acoperiți de hieroglife care expun tehnicile de preparare a parfumurilor liturgice, în care menta era un ingredient de bază.
În România, prima cultură experimentală a fost înființată în 1908 la Cluj-Napoca. La noi, pâna nu demult, aproape ca nu era gospodarie în care țăranii români să nu crească măcar un soi de „mentă buna” ori „izma bună”, cum se mai numea această iarbă de leac folosită, spuneau ei, “pentru toate bolile stomacului”.
Menta este o sursă excelentă de vitamine (A, B2, C), acid folic, fier, magneziu sau acizi grasi omega 3. O cură de ceai de mentă are efecte pozitive și în cazul afecțiunilor gastrointestinale: reduce balonarea, tratează diareea dar și crampele intestinale. Infuzia de mentă este recomandată la nevoie și pentru stimularea activitățtii vezicii biliare.
Mentolul, uleiul volatil conținut de mentă, acționează ca un pansament pentru sistemul digestiv, acesta ajutând la echilibrarea secreției de sucuri biliare. Menta reduce contracțiile musculare care provoacă gaze și balonare și are în acelasi timp o ușoară acțiune antifermentativă, aflându-se la loc de cinste între plantele care fac adevărate minuni în caz de balonare. Are efect carminativ (favorizează eliminarea gazelor).
E important de reținut că menta este recunoscută pentru beneficiile sale uimitoare, însă menta proaspată este benefică doar pentru uz extern. Consumul mentei în formă proaspătă în doze mari nu este indicat, mai ales în cazul persoanelor predispuse pentru anumite afecțiuni. Menta proaspăta conține unele toxine care pot face rău organismului, motiv pentru care se recomandă folosirea ei în infuzii sau sub forma de uleiuri si comprimate care conțin ulei esențial de mentă. Uleiurile volatile stimulează circulația de la nivelul mucoasei digestive, astfel că este favorizat transferul gazelor din tractul digestiv în circulația sistemică. Gazele ajung astfel prin intermediul circulației la nivelul plămânilor și se elimină prin expirație.
O soluție simplă pentru a te putea bucura în continuare în siguranță de beneficiile pe care menta le aduce organismului, dar și de un produs cu certe proprietăți carminative (adică de favorizare a eliminării gazelor abdominale prin mecanisme fiziologice) este BALONIX®.
Balonix comprimate este un supliment alimentar complex pe baza de extracte vegetale și uleiuri volatile recomandat în cazul disconfortului abdominal cauzat de excesul gazelor abdominale. Balonix conține o combinație unică de uleiuri esențiale între care și cel de mentă, atent selectate pentru susținerea efectului carminativ.
Balonix ameliorează crampele abdominale și favorizează eliminarea gazelor abdominale, reducând astfel disconfortul cauzat de balonare.